"İSRAİL" SORUNU VE
FİLİSTİN'İN KURTULUŞU- 10 Maddede Çözümler -

Kınama Mesajlarıyla Tanınan İİT, Kur'an-ı Kerim İçin Toplanıyor
26 Temmuz 2023Köklü Değişim Medya

Kınama Mesajlarıyla Tanınan İİT, Kur'an-ı Kerim İçin Toplanıyor

Müslümanların meseleleriyle ilgili yayınladığı kınama mesajlarıyla bilinen İslam İş Birliği Teşkilatı’nın (İİT) İsveç ve Danimarka’da Kur'an-ı Kerim’e yönelik gerçekleşen hakaretler nedeniyle pazartesi günü olağanüstü toplanacağı duyuruldu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani yaptığı yazılı açıklamada, İran ve Irak’ın önerisiyle İslam İş Birliği Teşkilatı’nın İsveç ve Danimarka’da Kuran-ı Kerim’e yönelik gerçekleşen hakaretler nedeniyle pazartesi günü olağanüstü toplanacağını açıkladı.

Kenani, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın konuya ilişkin İslam İş Birliği Teşkilatı’na üye ülkelerin Dışişleri Bakanları ile görüştüğünü ifade ederek, “İslam İş Birliği Teşkilatı’na resmi toplantı talebi iletildi. Kur'an’a yönelik hakaretler nedeniyle bu olağanüstü toplantının pazartesi günü çevrim içi olarak düzenlenmesi kararlaştırıldı” dedi.

İsveç’te önce Türkiye Büyükelçiliği önünde, 28 Haziran'da ise Irak asıllı Salwan Momika, Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

Ardından Momika Irak'ın Stokholm Büyükelçiliği önünde Kuran'ı Kerim ve Irak bayrağını ayaklarının altına alarak İslam dinine hakaret etmişti.

Geçtiğimiz hafta ise Danimarka’nın Kopenhag’daki Irak büyükelçiliği önünde Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler) isimli aşırı sağcı bir grup, Kuran-ı Kerim'in yakıldığını ve Irak bayrağının çiğnendiğini gösteren bir videoyu sosyal medyadan yayınlamıştı.

Kamuoyunda kınama mesajlarıyla bilinen İİT’nin farklı bir karar alıp almayacağı ya da İslam beldelerinin topyekün bir icraata imza atacağı düşünülmüyor.

Litvanya’nın Başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Zirvesi’nde İsveç’le el sıkışarak üyeliğine yeşik ışık yakan Ankara, İsveç’te gerçekleşen Kur’an-ı Kerim’e saldırıları ise İİT’ye havale etmişti.

Dışişleri Bakanı Fidan, geçen hafta Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırılara ilişkin Irak, Suudi Arabistan, Mısırlı mevkidaşları ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile telefonda ayrı ayrı görüşmüştü.

Dışişleri Bakanlığından görüşmelere ilişki yapılan açıklamada, “mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde Fidan, bugün İsveç'in başkenti Stockholm'deki Irak Büyükelçiliği’nin önünde Kur’an-ı Kerim’e yönelik gerçekleştirilen saldırı çerçevesinde Avrupa’da her geçen gün artmakta olan İslam karşıtlığı ve İslam dinine yönelik nefret suçlarına ilişkin İslam İş birliği Teşkilatı’nın (İİT) harekete geçirilmesi ve alınacak ortak tedbirleri ele aldı” ifadeleri yer almıştı.