Hizb-ut Tahrir Şimdi de Suriye Milli Ordusu’nun Hedefinde!
05 Eylül 2020

Hizb-ut Tahrir Şimdi de Suriye Milli Ordusu’nun Hedefinde!

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Suriye'nin İdlib şehrinde Hizb-ut Tahrir'in faaliyetlerine yönelik Heyet-i Tahrir eş-Şam'ın (HTŞ) baskı ve tutuklamalarından sonra şimdide Milli Ordu kontrolündeki bölgelerde baskılar başladı.

Suriye Arap Cumhuriyeti, Ulusal Polis ve Güvenlik Teşkilatı tarafından 01.09.2020 tarihinde Azez Emniyet Müdürlüğüne gönderilen resmi yazıda Hizb-ut Tahrir'in faaliyetlerinin takip edilmesi ve engellenmesi talep edildi.

Fırat Kalkanı bölgesi olan Azez'de Hizb-ut Tahrir'in faaliyetlerinin takip edilmesi ve engellenmesi istenilen yazıda şu ifadeler geçiyor:

Suriye Arap Cumhuriyeti Ulusal Polisi Milli Güvenlik Müdürlüğü'nden Azez Emniyet Müdürlüğü'ne...

"Azaz Emniyet Müdürlüğü'ne tüm merkez ve birimlere, yetki alanları dâhilinde 24 saat boyunca merkezlerine bağlı faaliyet alanlarında Hizb ut Tahrir diye adlandırılan oluşumun faaliyetlerinin ve özellikle Cuma günlerinde Cuma namazından ve hutbeden önce ya da sonra bildiri dağıtılması ve broşür yapıştırılmasını takip etmeleri Azez Başsavcısının notu ile rica olunur."

Söz konusu yazışmayı gerçekleştiren kurumlar dikkate alındığında Suriye için tehlike çanlarının daha fazla çaldığını söylemek gerekiyor. Yazışmalardaki "Suriye Arap Cumhuriyeti" yazısı ve mühürdeki "Terörle Mücadele Birimi" ifadesi bunu gösterir nitelikte.

Gönderilen yazının sadece Azez için yazılmış olma ihtimali çok düşük gözükürken, bu yazının tüm muhalif bölgelere gönderilmiş olma ihtimali daha yüksek bir olasılık olarak görülüyor.

Suriye'de son günlerde Hizb-ut Tahrir'e yönelik baskı ve tutuklamaların başlaması ve hızlanmasına Hizb-ut Tahrir Suriye Vilayeti'nin başlattığı "ABD'nin Siyasi Çözüm Cürmüne HAYIR, Rejimin Devrilmesi ve Hilafetin İkamesine EVET" başlıklı kampanyanın neden olduğu ifade ediliyor.

Kampanya sonrası İdlib, Azez ve diğer bölgelerde Heyet-i Tahrir eş-Şam HTŞ) tarafından Hizb-ut Tahrirli gençlere yönelik geniş çaplı tutuklama operasyonları yapılmış, bazıları serbest bırakılırken, İdlib’de hâlâ tutukluların var olduğu biliniyor.