Genelkurmay Başkanı Org. Akar İran'a Gitti
02 Ekim 2017

Genelkurmay Başkanı Org. Akar İran'a Gitti

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Resmi ziyaretler için İran'a giden Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Akar'ın mevkidaşı Bakıri de Türkiye ve İran'ın, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu ifade etti.

İran'da resmi temaslarda bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, mevkidaşı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile İran Genelkurmay Karargâhı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Akar: İki Ülke Arasındaki İş Birliğini Geliştirmeliyiz

Bakıri'nin daveti üzerine Tahran'da bulunduğunu söyleyen Orgeneral Akar, "Türkiye ve İran yüzlerce yıllık dost ve ortak değerlere sahip iki ülke. Bu ortak değerler doğrultusunda bulunduğumuz mevcut tehditler ve risklere karşı iş birliğimizi geliştirmeliyiz" dedi.

'Mutabık Kaldık'

İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin yanı sıra askeri ilişkileri de bir şekilde geliştirilmekte olduğunu söyleyen Akar, "Özellikle önümüzdeki dönemde terörle mücadele ve buna bağlı olarak hudut güvenliği konusundaki ilişkilerimizi geliştirme konusunda mutabık kalmış bulunuyoruz" dedi.

Bakıri: İki Ülke de Irak'ın Toprak Bütünlüğünü Savunuyor

Tümgeneral Bakıri de, iki ülke silahlı kuvvetlerin bundan sonra askeri eğitim, ortak tatbikat ve sınır güvenliği konusunda daha fazla iş birliği yapacağını ifade etti.

Bakıri, "İki ülkeyi etkileyecek ortak tehditler ve iki ülke çevresinde cereyan eden çeşitli konuları görüştük. Konuştuğumuz konulardan biri Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin düzenlediği referandum konusu oldu. İki ülke bu konuda ortak bir tutuma sahiptir ve Irak'ın toprak bütünlüğünün savunuyor" dedi.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, 15 Ağustos 2017 tarihinde 3 günlük resmi ziyaret için geldiği Ankara’da, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüşme gerçekleştirmişti.

Türkiye'ye üç günlük bir ziyaret için gelen İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı ziyaret etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi.

İranlı üst düzey bir generalin 38 yıl sonra gerçekleştirilen ilk ziyaret olması, Suriye görüşmelerinin ABD açısından ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi.

Yapılan görüşmelerin ana konusunu İdlib özelinde çatışmasız bölgeler projesini hayata geçirme oluşturmaktadır. ABD’nin talebiyle Astana’da alınan kararların Suriye’de İdlib ve diğer üç bölgede uygulanmasını içeren çatışmasız bölgeler projesini hayata geçirmek üzere Rusya, Türkiye ve İran Genelkurmay ve Dışişleri bakanları sık sık bir araya gelmektedirler.