"İSRAİL" SORUNU VE
FİLİSTİN'İN KURTULUŞU- 10 Maddede Çözümler -

Fransız Askerlerinden ‘İç Savaş’ Uyarısı!
01 Mayıs 2021Şarku’l Avsat

Fransız Askerlerinden ‘İç Savaş’ Uyarısı!

Köklü Değişim Medya

Fransa’da haftalık yayın yapan Valeurs Actuelles adlı derginin sitesinde 20 emekli general, 100’e yakın muvazzaf subay ve bini aşkın askerin imzaladığı bir mektup yayımlandı.

21 Nisan tarihli mektupta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümet ve milletvekillerine ‘Fransa tehlikede’ uyarısı yapıldı.

Cumhurbaşkanı’na Uyarı

Macron’a, ‘Ülkede büyüyen kaosu engellemezsen iç savaş çıkar’ mesajı içeren mektupta, Müslümanlar ve banliyö sakinlerinin ayrımcılık ve bölünmeye yol açtığı iddia edildi.

Askerlerin mesajında, şiddetin her geçen gün daha da güçlendiğine dikkat çekilerek, yetkililerin bu riskleri ortadan kaldırma cesaretine sahip olmaları gerektiği vurgulandı.

Mektuptaki en dikkat çeken şey, “Eğer hiçbir adım atılmazsa, halkımızı ve değerlerimizi korumak için tehlikeli bir görevde yer alabiliriz. Oyalanacak zaman yok, ya da yarın bir iç savaş, bu büyüyen kaosa son verecek. O zaman artacak ölümler binlerle ifade edilecek” ifadeleri oldu.

Askerlerin bu mektubu, sağ ve aşırı sağ kesim dışında, genel olarak hükümet yetkilileri ve politikacıların gündemine yıldırım gibi düştü.

Fransız Askerlerinin Mektubu Tepkilere Yol Açtı

Ulusal Birlik Partisi (RN) lideri ve yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Marine Le Pen askerlere destek vererek, onları partisinin saflarına katılmaya davet etti.

Kamuoyunda endişeleri daha da artıran şey, söz konusu mektubun eski Fransa kolonisi Cezayir’deki bir grup Fransız generalin 60 yıl önce, 1961’deki darbe girişimini hatırlatmasıydı.

Fransız hükümeti, sol ve siyasi sınıfın çoğunluğu bunu ‘cumhuriyete karşı bir eylem çağrısı ve açık bir şekilde kurumları reddetme’ olarak gördü. Başka bir deyişle bu ‘darbe girişiminden’ başka bir şey değildi.

Ülkede başlayan şiddetli eleştiriler sadece mektupta imzası olan askerlere değil, aynı zamanda onları destekleyen Marine Le Pen’e de odaklandı.

Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi liderleri, Le Pen’in mektuptan siyasi olarak yararlanma çabalarını kınadı.

Fransa Başbakanı Jean Castex, Macron’u iç savaş tehlikesine karşı uyaran askerleri kınayarak, söz konusu durumu ‘tüm cumhuriyetçi ilkelere, saygınlığa ve ordunun görevine karşı bir girişim’ olarak nitelendirdi.

Genelkurmay Askerlere Yaptırım Uygulanacağını Açıkladı

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise, Le Pen’in mektuba destek vermesine tepki göstererek, Le Pen’in babası gibi ‘postalların sesini sevdiğini’ dile getirdi ve “Umarım askeri darbe hayali kurmuyordur” ifadelerini kullandı. Bakan, bu sözleri ile Le Pen’in babasının Cezayir savaşına katıldığına ve darbeci generallerin destekçisi olduğuna atıfta bulundu.

Fransa Silahlı Kuvvetleri’nin Başkomutanı konumunda olan Cumhurbaşkanı Macron’un konuya ilişkin doğrudan herhangi bir açıklama yapmaması dikkatleri çekti.

Savunma Bakanı Florence Parly, Macron’a iç savaş uyarısı yapılan mektubu ‘sorumsuzluk’ olarak nitelendirerek, “Bu sorumsuz metin, orduda herhangi bir görevi bulunmayan ve temsil yetkisi olmayan emekli askerler tarafından imzalanmıştır. Ordu, seçim kampanyası için değil, Fransa’yı savunmak ve Fransız halkını korumak için var” dedi.

Genelkurmay Başkanı François Lecointre ise, söz konusu mektuba imza atan, aralarında emekli generallerin de bulunduğu askerlere yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Genelkurmay Başkanı sözlerini, “Silahlı kuvvetler mensupları aşırı sağ eğilimli değiller ve siyasi fikirleri ifade etmek için askeri rütbelerin kullanılmasını reddediyorum” ifadelerini kullandı.