Eylemler Üzerine İktidardan Tütün Ticareti Yasağında Geri Adım
10 Temmuz 2021

Eylemler Üzerine İktidardan Tütün Ticareti Yasağında Geri Adım

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Hükümet TBMM'ye yeni bir torba yasa sundu. Torba yasada ağırlıklı olarak ekonomi alanında düzenlemeler yer alıyor. Ayrıca tütün üreticilerinin eylemleri üzerine torba yasayla tütün ticaretine getirilen yasaktan geri adım atılmış oldu.

Teklifte, Malatya ve Adıyamanlı tütün üreticilerinin eylemiyle gündeme gelen "izinsiz tütün ticareti yasağı" kapsamında verilen cezaların da 6 ay süreyle ertelenmesi planlanıyor.

TBMM Genel Kurulu'nda gelecek hafta yasalaştırılması düşünülen yasa teklifindeki bazı düzenlemeler şöyle:

Tütün Üreticisinin Tepkisi Üzerene Yasağa 6 Ay Erteleme

Teklifte, izinsiz tütün ticareti yapanlara verilen cezaların da 6 ay süreyle ertelenmesi sağlanacak. Tarım Bakanlığı'ndan izin almadan tütün ticareti yapılması 1 Temmuz itibariyle yasaklanmıştı. Bu yasakla oluşturulmak istenen tekele karşı çıkan üreticiler Malatya-Adana karayolunu trafiğe kapatmış ve kapitalizmi eleştiren sloganları atmıştı. “Tırşikçi kapitalistlere hayır” sloganı sosyal medyanın gündemine oturmuştu.

-Korucuların aylık ücretleri asgari ücretin altına düşmesi halinde aradaki fark tazminat olarak ödenecek.

-Ödenmeyen çekler nedeniyle hüküm giyenlere dönük düzenleme yeni torbada yer aldı.

-Diş protez teknisyenlerine yardımcı olmak için 31 Aralık 2011 ve 23 Kasım 2015 tarihleri arasında Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları arasında düzenlenmiş protokol kapsamında eğitim alanlar diş protez laboratuvarlarında çalışabilecek.

-2020 yılında yaşanan depremlerde, binaları zarar gören yurttaşlar, devlet konut kredisi açması ve bina yapma yükümlülükleri ilgili düzenlemelerden yararlanabilecek.

-Teklifle, Anayasa Mahkemesi'nin 18 Mart 2021 tarihli kararıyla iptal ettiği, üniversite öğretim üyelerinin Merkez Bankası meclis üyesi olarak görev almalarına ilişkin düzenleme de yer aldı. Banka Meclisi'nde görev alan öğretim üyeleri yalnızca meclis üyeleri için öngörülen aylık ve tazminat alabilecek.

Kayyum Süreleri Uzatılıyor

-Terörle Mücadele Yasası'nın geçici 19. Maddesinde öngörülen terörle mücadele kapsamında yapılan gözaltı, sorgulama süreleri, 31 Temmuz'tan itibaren 3 yıl süreyle uzatılıyor. Ayrıca, OHAL Yasası kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun "kayyum" olarak görev yapma süresi de 31 Temmuz'dan itibaren yine 3 yıl süreyle uzatılacak.

-Koronavirüs salgını nedeniyle genel kurulları ertelenen kooperatifler 31 Eylül'e kadar genel kurullarını yapabilecek.

Orman Alanında Endüstriyel Gaz Tesisi Kurulması

-Teklif ile orman alanlarında endüstriyel gaz üretim tesislerinin kurulmasının yolu açılıyor. Teklifin gerekçesinde endüstriyel gazlara olan talebin artması nedeniyle, havanın bileşenleri olan oksijen, azot ve argon ayrıştırma tesislerinin orman alanlarında kurulabilmesine olanak sağlandığı belirtildi. Tesis kurma konusunda izin yetkisi ise Tarım ve Orman Bakanlığı'nda olacak.

-Gümrük muhafaza personelinin ödül sistemi polis, jandarma, sahil güvenlik personeline benzer şekilde düzenleniyor. Buna göre gümrük muhafaza personeli de gümrük hizmetleri ve kaçakçılıkla mücadele görevleri kapsamındaki hizmetleri nedeniyle para ile ödüllendirilebilecek.

Rekabet Kurulu Çalışanlarına Transfer Yasağı

-Rekabet Kurulu çalışanlarının, soruşturma ya da inceleme yaptığı alanlarda iş yapan şirketlere transfer yasağı da torba yasada yer aldı. Buna Rekabet Kurulu başkan ve üyeleri ile, soruşturma raportörleri, daire başkanları , görevden ayrıldıkları tarih itibariyle, görevde bulundukları son iki yıl içinde yürüttükleri soruşturma veya inceleme konusu sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda çalışamayacak. Rekabet Kurulu çalışanlarının, denetim veya soruşturma yaptıkları alanlarda faaliyet gösteren firmaların transferleri kamuoyunda ciddi tepkiye yol açmıştı.

- Teklifte ayrıca Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu personelinin başka kurumlara geçişini önlemek için kurum personeli olan doktor ve eczacılara döner sermayeden ek ödeme yapılabilecek.