Esed’le Resmi El Sıkışma: İlk İhanet Suud Rejimi’nden
04 Mayıs 2021

Esed’le Resmi El Sıkışma: İlk İhanet Suud Rejimi’nden

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Bir milyondan fazla Müslümanı vahşice katleden ve milyonlarcasını da evsiz bırakıp, mülteci konumuna düşüren vahşi Esed rejimi ile el sıkışma ihanetine ilk adım Suud rejiminden geldi. ABD’nin çıkar ve menfaatleri ekseninde hareket eden Suud rejimi, Baba Esed’den beri Washington’ın çıkarlarını koruyan Esed rejimi ile masaya oturdu.

Rai el Yavm gazetesi’nin ortaya attığı habere göre, Suudi Arabistan’dan bir heyetin Şam’a gittiğini, Esed’le bir araya geldiğini öne sürüldü. İki tarafın ilişkileri normalleştirme konusunda anlaştığını da iddia etti. Habere göre, ilk adım olarak, Riyad rejiminin Ramazan Bayramı'ndan sonra Şam’daki büyükelçiliğini açacağı da duyuruldu.

Uzun zaman önce Ankara da Esed rejimi ile istihbarat birimleri vasıtasıyla görüşmeler yapıldığını açıklamıştı.

Rai el Yavm gazetesi, Suriye’de üst düzeyli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan’dan bir heyetin dün Şam’a gittiğini, Beşar Esed’le görüştüğünü aktardı.

Suudi heyetin, Suriye’nin Arap Ligi’ne geri dönmesini ve ligin Cezayir’de yapılması planlanan zirveye katılmasını memnuniyetle karşıladıklarını söylediği de belirtildi.

Biden yönetiminin ABD’de iktidara gelmesinin ardından Ortadoğu’da bu tür yakınlaşma haberleri sık sık duyulmaya başlandı. Türkiye de Sisi rejimi le resmi görüşmelerin başladığını kısa süre önce duyurmuştu. Bu hareketlilik, Biden yönetiminin Ortadoğu’da benimsediği üslupla ilişkilendiriliyor.