“Esed Rejimi Önce Af Çıkarıyor Sonra Yeniden Tutukluyor”
20 Mayıs 2022

“Esed Rejimi Önce Af Çıkarıyor Sonra Yeniden Tutukluyor”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Suriyeli muhalifler, Esed rejiminin çıkardığı af yasasıyla serbest bıraktığı bir avuç kişiyi de kısa süre sonra yeniden tutukladığını açıkladılar.

2013'te başkent Şam'ın güneyindeki Tadamon Mahallesi'nde en az 41 sivilin zorba Esed rejimi tarafından toplu olarak infaz edilmesine dair 27 Nisan'dan paylaşılan görüntülerden 3 gün sonra af yasası çıkarılmıştı. Bu kararın dünya kamuoyunun gözünü boyamaya yönelik bir siyasi manevra olduğu ortaya çıktı.

Esed rejiminin gözaltına aldığı küçük çocukları işkenceyle katletmesi ve çocukların cesetlerini ailelerine vermemesiyle 2011 yılında patlak veren olaylardan bu yana zorba rejim, 18 defa af yasası çıkardı. İtibarı olmayan rejime karşı güven duymayan milyonlarca Suriyeli farklı ülkelerde ırkçı saldırılara maruz kalmalarına rağmen ülkelerine can güvenliği nedeniyle dönemiyor.

Mepa News’te yer alan habere göre, Suriyeli muhalifler, Esed rejiminin af ilanı taahhüdüne uymadığını, serbest bırakılan kişilerin kısa bir süre sonra tekrardan tutuklandığını açıkladı.

Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu, son dönemde Esed rejiminin genel af ilanının, kamuoyunu aldatma amacından başka bir şey olmadığını söyledi. Esed'in çıkardığı her af ilanından sonra Suriyeli sivilleri tekrardan tutukladığını savunan Koalisyon, "sözde af kararnamelerinin" asıl amacının uluslararası toplumun "gözünü boyamakla" yakından ilgisi olduğunu vurguladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin haberine göre, Koalisyonun siyasi komite üyesi Muhammed El Hatib, Esed rejimine bağlı istihbarat güçlerinin son günlerde serbest bırakılan birçok tutukluyu yeniden gözaltına aldığını açıkladı. Hatib, uluslararası topluma yaptığı çağrıda, tüm tutukluların serbest bırakılması ve zorla kaybedilen insanlar hakkında bilgilerin ortaya çıkarılması için Esed rejimi üzerinde baskı mekanizmaları kurmasını istedi. Ayrıca Hatib, Esed rejiminin Suriye halkına karşı sürdürdüğü suçlardan sorumlu tutulmasını talep etti.

Rejimin tutuklama operasyonlarının birçok bölgede sürdüğü yerel kaynaklarca ifade ediliyor.

Suriye'de sivillere yönelik hak ihlallerini belgeleyen Suriye İnsan Hakları Ağının (SNHR) verilerine göre, en az 132 bin sivil halen rejim zindanlarında tutulurken, muhalifler ise söz konusu rakamın yüz binleri bulduğunu ifade ediyor.

SNHR verilerine göre, Esed rejimi, iç savaşın başından bu yana alıkoyduğu yaklaşık 14 bin 500 sivili işkence ederek katletti.