Esed Rejimi, İlişkilerin Başlaması İçin Ankara’ya Şart Koştu: “Suriye’den Çekil”
24 Ağustos 2022

Esed Rejimi, İlişkilerin Başlaması İçin Ankara’ya Şart Koştu: “Suriye’den Çekil”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad, Moskova’daki görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin Suriye’ye olası harekatına karşı olduklarını açıkladılar.

Ankara’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil üst düzeyde Esed rejiminin meşruiyetine dönük açıklamalardan sonra Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad, Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için Türkiye’nin Suriye'den çekilmesini şart koştu. Böylece Ankara isteyen, sahada hiçbir etkisi olmayan Esed rejimi şart koşan konumuna getirilmiş oldu. Muhalifleri terörist grup olarak niteleyen Mikdad ayrıca Ankara'nın bu gruplara desteğini kesmesini de istedi.

Sputnik'teki habere göre Mikdad, "Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesi için harcanacak çabalar, Suriye'deki durumu istikrara kavuşturmanın tek yoludur. Biz herhangi bir şart koşmayacağız, ancak ilişkilerin savaşın başlangıcından önceki haline dönmesi için Suriye topraklarında Türk işgalinin bitmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Rusya, Türkiye ve İran’dan oluşan “Astana Üçlüsü”nün çabalarıyla ayakta duran, arkasında ordusu ve halk desteği olmayan Esed rejimine, bir milyon Müslümanı katletmesi ve 13 milyondan fazlasını yerinden etmesine rağmen ısrarla meşruiyet kazandırmak için yoğun çaba sarf ediliyor. Baba Esed’den bu yana bölgede ABD çıkarlarını koruyan ve “İsrail”in güvenliğini sağlayan Esed rejimi, Washington’ın himayesinde bulunuyor.

Lavrov: Suriye’ye Askeri Harekat Kabul Edilemez”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yeni askeri harekat düzenlemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yeni askeri harekat düzenlemesine izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Rus bakan, "Diplomatik kanallar üzerinden anlaşma sağlanmalı" dedi.

Lavrov, Moskova'nın Şam ile Ankara arasındaki ilişkilerde oynadığı arabulucu rolün sorulması üzerine, Rusya'nın Türkiye-Suriye ilişkilerinin normale dönmesi için yıllardır, Astana formatının kurulduğu andan beri çalışma yürüttüğünü ifade etti.