Esed Rusya'da Putin İle Görüştü
21 Kasım 2017

Esed Rusya'da Putin İle Görüştü

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Rusya, Türkiye ve İran arasında 22 Kasım’da yapılacak üçlü zirve öncesi Rusya lideri Vladimir Putin, katil Esed'le Soçi'de görüştü. Görüşmede Suriye'deki siyasi süreç ele alındı.

Rusya'nın Soçi kentinde yarın Suriye'nin geleceğiyle ilgili üçlü bir zirve yapılacak. Üçlü zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani katılacak.

Putin-Esad'la Soçi'de Görüştü

Üçlü zirve öncesi Rusya'nın Karadeniz'deki kenti Soçi'de sürpriz bir görüşme daha yaşandı. Vladimir Putin dün Soçi’de katil Esed'le görüştü. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Rusya lideri görüşmede Esed'i başarılarından dolayı tebrik etti.

Putin, "Esed'i Suriye'de terörizmle mücadeledeki başarılarından dolayı tebrik etti ve Suriye'de terörizmle mücadelenin bitmek üzere olduğunu" belirtti.

Suriye'nin terörle mücadeleyi tamamlamak üzere olduğunu söyleyen Putin, terörizm sona erdiğinde barışçıl siyasi çözümün kilit konu olduğunu belirtti. Putin, Suriye ile ilgili birçok konuşmasında 'Esed'e desteğin sürdürüleceğini’ açıklamasını yapmıştı.

Putin-Esed görüşmesinde Rusya Genelkurmay Başkanı Sergey Şoygu da hazır bulundu.

Siyasi Uzlaşı Mesajı

"Terörizmle mücadelenin sona ermesinin ardından Suriye'deki esas meselenin barışçıl siyasi uzlaşma olduğunu" söyleyen Putin, "Türkiye, Rusya ve İran’ın yürüttüğü Astana zirvesini barış için önemli bir adım olduğunu ve Suriye'deki muhalefetle diyolog kurulmasına olanak tanıdığını" söyledi.

Esed'den Rusya'ya Övgü

Suriye’de siyasi sürecin ana hatlarının belirlenmesi gerektiğine işaret eden Putin, “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi ile ilgili görüşlerinizi de merak ediyorum. BM’nin himayesi altında yürütülecek siyasi süreçte sizin de bakış açınız önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Esed ise Suriye’de askeri ve siyasi desteğinden dolayı Putin'e teşekkür etti ve siyasi süreci destekleyecek tüm taraflarla diyaloğa hazır olduklarını belirtti. Esed, “Suriye’deki siyasi sürece dış güçlerin müdahil olmaması konusunda Rusya’nın desteğine güveniyoruz” dedi.

Esed, "Rusya siyasi uzlaşının teşvikini mümkün kıldı" ifadelerini kullandı.

Putin Muhaliflerle Görüşmesi İçin Özel Heyet Gönderiyor

Yapılan açıklamada Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 22 ve 23 Kasım tarihlerinde Putin'in görevlendireceği özel bir heyetin Suriyeli muhaliflerle yapılacak görüşmeleri takip edeceğinin altı çizildi.

Putin, bunun yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump, Katar Emiri ve Suriye'deki bölgesel liderle de görüşeceğini açıkladı.

Putin ile Esed arasındaki görüşmenin 4 saat sürdüğü belirtildi.

Genelkurmay Başkanı Akar Soçi'de

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da Rusya'nın Soçi kentinde bir ziyaret gerçekleştiriyor. Akar'ın üçlü zirve öncesi Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ve İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ile görüşmesi bekleniyor.

Suriye’de İhanetin Aktörleri Astana ve Cenevre’de Saklı

Astana tiyatrosunun kulislerinde kimin kiminle sarmaş dolaş olduğunu bir türlü göremeyenler, bugün gelinen noktada ihaneti kabullenebilecek mi?

Topyekün ülkesine savaş açan bir diktatör ve onun arkasındaki zorbalar birbirine sarılırken, Rusya ile işbirliği içinde oldukları için övünen liderler de ne yazık ki bu ihanetin altına imza atmışlardır. Astana ve Cenevre'de kurulan tezgahlar; Müslüman Suriye halkının devrimine karşı planlanmış kollektif tuzakların, sinsi projelerin adresidir.

Kapitalist ideolojinin laik nizamını ayakta tutmak için nasıl da Astana'da, Cenevre’de bir araya gelip topyekün Müslüman halkı yok ettiğine şahid oluyoruz. Batının tahsis ettiği makamlara oturan sahte liderler, batıl laik-demokratik nizamı halkalarına zorla dayatmak için ordularını seferber ederken, sömürgeci efendileri de yardıma koşmaya gecikmiyor.

Astana-Cenevre görüşmeleri, Suriye sahasında gerçekleştirilen sözde “terörle mücadeleoperasyonları, Müslüman Suriye halkının iradesine ve iradesinden neşet eden mukaddes İslami devrimine savaş açmış ABD ve Rusya ile ortak hareket eden yerli hainlerin ve uluslararası şer odaklarının bir projesi olduğu bir kez daha tescillenmiştir.