Esed Rejimi, Bombalarını "Açlık" İçin Ateşledi
01 Haziran 2023

Esed Rejimi, Bombalarını "Açlık" İçin Ateşledi

Köklü Değişim Medya

Rusya, Türkiye ve İran’dan müteşekkil “Astana Üçlüsü”nün çabaları ile ayakta duran Esed rejimi, İdlib’de açlık siyasetini tarlalarda ekinleri yakarak sürdürüyor.

MepaNews’te yer alan habere göre, hasat mevsiminin yaklaşmasıyla beraber bölgedeki ekin tarlaları yeniden rejim güçlerinin hedefi olmaya başladı.

Bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere göre rejime bağlı topçu güçleri, İdlib'in güneyinde ve Hama'nın kuzeybatısında bulunan Gab Ovası'ndaki ekin tarlalarını vurdu.

Düzenlenen bombardımanlar sebebiyle tarlalarda yangın çıktı ve birçok ekin yok oldu.

Tarlaların yok edilmesi sebebiyle İdlib'de yaşayan sivil halkın açlık ve yoksullukla dirençleri zayıflatılmak isteniyor.

Katil Esed rejimi, 2011 yılında başlayan savaşın ilk yıllarından bugüne dek açlığı sivil halka yönelik sistematik bir baskı aracı olarak kullanıyor.

Bu kapsamda rejim birçok bölgeyi kuşatarak halkı aç bırakmış, çok sayıda sivil açlık ve hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmişti.

Esed rejiminin, Suriye sınırları içinde egemen güç haline gelmesinde İdlib, engel oluşturuyor. Rusya, Türkiye ve İran başlattıkları “dörtlü toplantılarla” Esed rejminin meşruiyet kazanması için çaba sarf ederken, süreç ABD’nin desteklediği BM’nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde sürdürülüyor. Bu kapsamda ABD’nin müttefikleri Suudi Arabistan, Mısır ve Irak da Esed rejimine meşruiyet kazandırmak ve yeniden Suriye halkına dayatmak için yoğun çaba sarf ediyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kısa süre önce Suriye’deki süreç hakkında yaptığı açıklamalarda Esed rejimine yönelik olarak, “Biz sizin siyasi birliğinizi de toprak bütünlüğünüzü de destekliyoruz. Şu anda bulunduğumuz yerlerde olmamızın, size de avantajı var bize de avantajı var” diyerek Anakra’nın hedefini beyan etmişti.