Esed’e Meşruiyet Kazandırma Hedefi Güden Toplantı Yine Ertelendi
21 Mart 2023

Esed’e Meşruiyet Kazandırma Hedefi Güden Toplantı Yine Ertelendi

Köklü Değişim Medya

Suriye halkının katilleri Rusya, İran ve Esed rejimi ile Türkiye’nin aynı masada oturacağı 4’lü formattaki toplantı ikinci kez ertelendi.

Katil Esed ile “normalleşme” sürecini yürüten Ankara, adım adım katil rejime meşruiyet kazandırmaya çabalıyor. Rusya’nın arabuluculuğunda başlayan Ankara-Esed rejimi görüşmelerinde ikinci aşamaya geçileceği daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından açıklanmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ın Ankara ziyareti sırasında Moskova’daki toplantılarının 4’lü formatta yürütüleceği bizzat Çavuşoğlu tarafından duyurulmuştu.

Moskova, ilk ertelemede teknik nedenleri, ikinci ertelemede ise diplomatların çalışma takviminin uyuşmadığını ileri sürdü. Bu açıklamalar kamuoyu tarafından inandırıcı bulunmamıştı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya’nın Ankara ile Şam arasındaki ilişkileri normalleştirme yollarının görüşüleceği dörtlü istişarelerin takvimi konusunda Suriye, İran ve Türkiye ile mutabakat için çalıştığını, tarihlerin henüz netleşmediğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, Sputnik’e verdiği demeçte Rusya’nın dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde yapılacak dörtlü istişarelerin takvimi konusunda Suriye, İran ve Türkiye ile mutabakat için çalıştığını ifade etti.

Daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova'da yapılması planlanan Ankara-Şam ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin dörtlü görüşmenin, Rus tarafının bir teklifi üzerine ertelendiğini açıklamıştı.

“Henüz tarihler konusunda mutabakat sağlanması, dolayısıyla şu anda ertelenecek bir tarih de söz konusu değil” diyen Bogdanov, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakan yardımcıları arasında planlanan dörtlü istişare toplantısının dışişleri bakanları için toplantının hazırlıklarının yapılmasını amaçladığını kaydetti.

Bogdanov, “Ne kadar erken olursa o kadar iyi olacağı düşüncesiyle hareket ediyoruz. Ancak meslektaşlarımızın çalışma programları mevcut. Şimdilik belirli bir tarih olmamakla birlikte mutabakat sağlamayı sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.

Daha önce Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri normalleştirme yollarının görüşüleceği toplantının geçtiğimiz çarşamba ve perşembe günleri Moskova'da yapılması planlandığı, ancak toplantının son anda ‘teknik nedenlerle’ ertelendiği açıklanmıştı.

ABD’nin desteklediği BM’nin 2254 sayılı kararı gereği Esed’e meşruiyet kazandırılarak masada muhatap alınıyor ve resmi yönetici olarak tanınıyor. Ankara da BM’nin kararı doğrultusunda hareket ettiğini ifade ederek Esed ile münasebetini legal olarak lanse ediyor.

Ankara, Esed rejimi ile görüşmeleri BM’nin 2254 sayılı kararına binaen yaptığını sık sık vurguluyor ve ABD’nin Suriye’de desteklediği çözüm olan 2254 sayılı karar doğrultusunda bu siyasete angaje hareket ediyor. “Siyasi süreç” de denilen bu çalışma ile Esed rejiminin meşru yönetim olarak tanınması, geçiş sürecini yönetmesi ve yeniden halka dayatılması amaçlanıyor.