Erdoğan’dan Skandal 24 Nisan Açıklaması: “Hamdolsun Hiç Gündeme Gelmedi”
15 Haziran 2021

Erdoğan’dan Skandal 24 Nisan Açıklaması: “Hamdolsun Hiç Gündeme Gelmedi”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. ABD liderliğindeki NATO’nun Türkiye’den Afganistan’da yeni işler üstlenmesini isteyip, Ankara'nın rahatsız olduğu S-400 ve YPG konularında bir ilerleme sağlanamazken, Erdoğan’ın “sözde Ermeni soykırımı” ifadesini kullanan Biden’a bir gün önceki açıklamasında mutlaka hatırlatacağını söyleyip, hiçbir şey söylemediği de ortaya çıktı.

Biden ve Erdoğan, Brüksel'deki NATO zirvesi kapsamında önce 46 dakika baş başa görüştü, sonra da heyetler arası görüşmelere geçildi. Görüşme, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi 30 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirve çerçevesinde yapıldı. Erdoğan ve Biden, zirve öncesindeki hazırlık toplantısında da kısa süreli ayaküstü görüşmüştü.

NATO zirvesinin tamamlanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, hem zirve sonuçları hem de ABD Başkanı Biden dahil yaptığı diğer liderlerle yaptığı ikili görüşmelerle ilgili geniş bir değerlendirmede bulundu.

Erdoğan, bu dönemin sorumluluktan kaçma değil, elini taşın altına koyma dönemi olduğunu vurgulayarak, özellikle NATO’nun önemli görevler üstlenmesi gerektiğini, küresel istikrarın korunmasında İttifak’ın hem belirleyiciliği hem de üstlenmesi gereken sorumlulukların arttığını söyledi.

NATO “Müttefiklerinin” YPG/PKK’ya Desteği Sürecek

Zirvede terörle mücadele başta olmak üzere Türkiye’nin önceliklerini müttefiklerin dikkatine sunduklarını kaydeden Erdoğan, “Ancak burada üzülerek söyleyeyim ki iyi terörist-kötü terörist ayrımı maalesef varlığını koruyor” dedi. “Terör meselesinde örgütler arasında ayrım yapan, iyi terörist-kötü terörist sınıflamasına giden çarpık anlayış, mevcudiyetini ne yazık ki koruyor. Böyle ikircikli bir tavrın terörü yok edemeyeceği, bilakis terör örgütlerine cesaret vereceği açıktır” uyarısında bulundu. Bu açıklama ile Batı’nın YPG ve PKK’ya desteğinin devam edeceğini ortaya koymuş oldu.

Gerek zirvedeki konuşmasında gerekse de ikili görüşmelerinde “PYD/PKK’ya verilen desteğin sonlandırılması gerektiğini” açıkça dile getirdiklerini vurgulayan Erdoğan, “Temennimiz tüm müttefiklerimizin sığ siyasi hesapları artık bir yana bırakıp Türkiye ile tam dayanışma sergilemesidir” ifadesi bu konuda en ufak bir ilerleme olmadığını ortaya koyuyor.

Türkiye’nin Suriye’den kaynaklı düzensiz göçün yükünü omuzlamak zorunda kaldığına işaret eden Erdoğan, Libya’da attıkları adımların da BM öncülüğündeki siyasi sürecin önünü açtığını belirtti.

“Samimi ve Verimli Bir Görüşme Yaptık"

Biden’la da “son derece samimi ve verimli bir görüşme” yaptığını söyleyen Erdoğan, “Uzun süreli dostluğumuz olan Biden’la kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Erdoğan, “İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde, doğrudan diyalog kanallarını, etkin ve düzenli şekilde kullanma konusunda mutabık kaldık” açıklamasında bulundu.

“Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, işbirliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin görünüm sergilediğini düşünüyoruz” diyen Erdoğan, ABD’nin Türkiye’ye karşı aynı hassasiyetle ilişkileri sürdüreceğine inandıklarını ifade ederek beklentisini ortaya koydu. Bu açıklamayla Erdoğan, ABD ile ilişkilerde Washington’ın beklentilerini ve isteklerini gerçekleştirdiklerini ama kendi isteklerinin hep havada kaldığını ileri sürmüş oldu.

ABD, Türkiye’ye Afganistan’ı İhale Etmek İstiyor

Bir gazetecinin, Türkiye’nin Afganistan’da Kabil Havalimanı’nın güvenliğinin sağlanması noktasındaki teklifinin görüşmede gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine Erdoğan, Afganistan konusundaki düşüncelerini çok açık ve net olarak Biden’a ifade ettiğini belirtip, Türkiye’den Afganistan’da belli bir destek vermesi isteniyorsa kendilerine ABD tarafından diplomatik, lojistik ve mali konularda destek sağlanmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Pakistan’ı yanımıza alma düşüncemizi, Macaristan’ı yanımıza alma düşüncemizi kendilerine söyledik” diyen Erdoğan, şu an itibariyle bir “mutabatakın sözkonusu olduğunu, bir sıkıntının sözkonusu olmadığını” söyledi. Bu hususta Taliban, Türkiye’nin de bir NATO ortağı olduğunu ve Afganistan topraklarından çekilmesini resmen istemişti. ABD, Afganistan’daki mağlubiyeti sonrası askerlerini geri çekerken, burada kontrolü müttefikleri Türkiye ve Pakistan ile sürdürmeyi planlıyor.

S-400 Meselesi

Erdoğan, ABD ile S-400 gerilimine dair bir soruyu yanıtlarken, ABD’nin kendilerine Patriot sistemini vermemesi üzerine S-400 almak durumunda kaldıkları açıklamasını tekrarladı ve “S-400 konusunda bizim düşüncemiz daha önce neyse, aynı düşünceyi Sayın Başkan’a ifade ettim, F-35 konusunu da aynı şekilde ifade ettim” dedi. Bu açıklama, bu sorunlarla ilgili bir ilerleme sağlanamadığını doğrulamış oldu.

Erdoğan, bir başka soru üzerine, Biden’ı Türkiye’ye davet ettiğini, Biden’ın yoğunluk geçtikten sonra Türkiye’yi ziyaret edebileceğini söylediğini de aktardı. Erdoğan, kendisinin ABD’ye gidip gitmeyeceği sorusu üzerine de, “Niye gitmeyeyim?” diyerek, yakında BM Genel Kurulu toplantılarının olacağını ve BM binasının karşısında yeni Türk Evi’nin açılışını yapmayı planladıklarını beyan etti.

Erdoğan’dan Skandal 24 Nisan Açıklaması

ABD Başkanı Biden’ın 24 Nisan açıklamasında 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemesinin görüşmede gündeme gelip gelmediği sorusunu da Erdoğan**, “Hamdolsun hiç gündeme gelmedi”** diyerek yanıtlaması skandal olarak nitelendirildi.

Oysa Erdoğan, Brüksel'e gitmeden önce Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak kabul etmesini gündeme getireceğini söylemiş; "Bu yaklaşım bizi ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmemiz doğru değildir. Türkiye rastgele bir ülke değildir" demişti.

Erdoğan zirvede Biden'ın yanısıra İngiltere Başbakanı Johnson, Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un da aralarında olduğu liderlerle de ikili görüşmeler yaptı.

Merkel'le kapsamlı bir fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, Miçotakis'le diyaloğun ön plana çıkmasını istedikleri, bir sorun ortaya çıktığında, üçüncü kişileri araya karıştırmadan iki lider olarak aralarında doğrudan diyaloğa geçme yönünde mutabık kaldıklarını kamuoyuna aktardı.

Macron ile de ikili görüşmelerin ciddi biçimde devam etmesi üzerinde görüş birliğine vardıklarını anlatan Erdoğan, Macron'un, İslam'a karşı olmasının söz konusu olmadığını söylediğini de aktardı.

Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı'nın, Suriye ve Libya konusunda ortak bir çalışma yapılması fikrini gündeme getirdiğini, kendilerinin de buna olumlu yanıt verdiğini basın toplantısında açıkladı.