Erdoğan’a Sesini Duyurmak İsteyen Müslüman Uygurlara Emniyet’ten Sert Müdahale
23 Temmuz 2022

Erdoğan’a Sesini Duyurmak İsteyen Müslüman Uygurlara Emniyet’ten Sert Müdahale

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Çin ile imzalanan anlaşmalar, alınan krediler ve ticari ilişkiler nedeniyle Doğu Türkistan’daki zulümleri görmezden gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslerini duyurmak için dün Cuma namazında Eyüp Sultan Camii’nde toplanan Müslüman Uygurlara polis sert bir şekilde müdahale etti.

Çin’de yaşayan yakınlarıyla 2016’dan beri haber almayan Türkiye’de yaşayan Müslüman Uygurlar, kendisiyle görüşmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cuma namazını kılacağı Eyüpsultan Camii’nde toplandı. Erdoğan’ın gelmesinden önce polisler, elinde Doğu Türkistan Bayrağı taşıyan 82 yaşındaki Mahmut Tohti Amin’e bayrağının açılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Doğu Türkistan Bayrağı’nı kaldırmak istememesi üzerine yaşanan arbede sırasında yere düşen Amin’in kaşı açıldı.

Basın mensuplarıyla konuşan Amin, “31 yıldır vatandaşı olduğum Türkiye’de yaşıyorum. Doğu Türkistan’da yaşayan 5 çocuğum, 15 torunumun sesini yıllardır duyamadım. Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmak için gittik bunlar oldu” diyerek olayı anlattı.

Amin şunları söyledi:

Doğu Türkistan’da yaşayan 5 evladım, 15 torunum ve onların da daha görmek nasip olmamış çocukları var. 2016’dan beri hiçbirinin sesini bile duyamadım. Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmak ve bizlere yardım etmesini istemek için gitmiştik. Polisler ‘Doğu Türkistan Bayrağı’na izin yok’ dediler. Çok üzüldüm.

Birden çıkan itiş kakışta yıkıldım, yere düştüm. Elim çok acıyor muhtemelen parmağım kırıldı. Kaşım açıldı.

Zaten yüreğimiz yanıyor. Ben 31 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Cumhurbaşkanımızdan yardım istemek için gittim, bunlar oldu. Camiye bile sokmak istemediler. Bunlar yaşanmamalıydı.”

Uygur dede, #DoğuTürkistan'daki Çin'in toplama kamplarında işkence çekmekte olan evlatlarının fotoğraflarını taşıyarak, acısını paylaşabileceği insan arıyor... pic.twitter.com/Bqw1KEFitC

— Uygur Haber (@UygurHaber)

Çin Zulmü

Komünist Çin yönetimi açık hava cezaevine dönüştürdüğü Doğu Türkistan’da Müslümanlara ibadet etmeyi yasaklıyor. Müslüman ailelerinin kızlarını Çinli erkeklere evlendiriyor. Organlarını çaldığı Müslümanları ailelerine teslim etmemek için cesetlerini yakarak yok ediyor.

Müslümanların evlerine yatılı Çinli memurlar gönderiyor. Toplama kamplarında işkenceye tabi tuttuğu Müslüman ailelerin çocuklarını yetimhanelerde Çinli gibi yetiştirip asimile etmek için eğitim veriyor. Ayrıca kanaat önderlerini, ozanları, alimleri, hafızları ve ileri gelenleri işkenceyle hücrelerde katlediyor.

İslam beldelerinin yöneticileri bu zulmü sürdüren Çin yönetimine ticari ve siyasi çıkarlar için susup alenen destek veriyor ya da bu zulmün olmadığını söyleyip kendi halklarını aldatmaya devam ediyor.