Şalom: "Erdoğan Bize Arap Ve İslam Dünyasının Kapılarını Açtı"
16 Eylül 2020

Şalom: "Erdoğan Bize Arap Ve İslam Dünyasının Kapılarını Açtı"

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile normalleşme anlaşması imzalayan Yahudi varlığı "İsrail" in eski Dış İşleri ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Silvan Şalom, Erdoğan’ın kendilerine Arap ve İslam dünyasının kapılarını açtığını söyledi.

Gasıp Yahudi varlığı "İsrail" in eski Dışişleri Bakanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Silvan Şalom, görev süresi boyunca (2003’ten 2016’ya kadar) genel olarak birçok Körfez, Arap ve İslam ülkelerini ziyaret ettiğini ve bu bölgelerde çok sayıda yetkiliyle görüştüğünü söyledi. Şalom, bu görüşmelerin bir kısmının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimiyle ve Türkiye topraklarında gerçekleştiğini belirtti.

Şalom, 21 Ağustos’ta Tel Aviv’deki yerel bir kanala yaptığı açıklamada “Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılmasına yardımcı olması karşılığında "İsrail" in Arap ve İslam ülkeleriyle ilişkilerini genişletmek istiyordu” ifadelerini kullandı.

Silvan Şalom sözlerini şöyle sürdürdü:

“Filistinlilerle çatışmaya çözüm bulmadan önce "İsrail" ve Arap ülkeleri arasında ilişkiler kurmanın, bu çatışmanın çözümüne daha fazla yardımcı olacağına ikna olmuştum. Halen de aynı düşünüyorum. Bunu Erdoğan’a ve görüştüğüm Arap ve İslam ülkelerinin tüm liderlerine söyledim. Erdoğan, benim için Pakistan Dışişleri Bakanı da dahil bir dizi isimle toplantı düzenledi.”

Şalom, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yapılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtirken ödenecek bedel konusunda ise uyarıda bulundu. BAE’ye F-35 satılmasını kategorik kabul etmediğini söyleyen Yahudi varlığı "İsrail" li yetkili konuya dair şunları aktardı:

“Bugün Beyaz Saray’da bizi destekleyen bir başkan (Donald Trump) var. Ya fikrini değiştirirse? Ya başka bir başkan seçilir de bizim yanımızda durmama kararı alırsa? Kendimize güvenmeli ve Ortadoğu’daki ülkelere gelişmiş silah satışını reddetmeliyiz.”

Normalleşme sırası Sudan’a mı geliyor?

Diğer yandan "İsrail"de yayın yapan Kan 11 kanalı, "İsrail" li ve Sudanlı yetkililer arasında barış anlaşması imzalanması için gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin açıklamaları sonrasında görevden alınan Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Haydar Bedevi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bedevi, söylediklerinden pişman olmadığını belirttiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İsrail" İstihbarat Bakanı Eli Cohen’in iki ülke arasındaki temaslarla ilgili açıklamasına yönelik olarak yerel medyanın benden yanıt beklemesine kayıtsız kalamazdım. Kargaşanın neden patlak verdiğini anlamıyorum. Sudan, "İsrail" ile BAE’den önce ilişkilerini normalleştirmeye başladı. Sudan, Cumhurbaşkanı Cafer Muhammed en-Numeyri döneminde "İsrail"in Falaşa Yahudilerini Etiyopya’dan uzaklaştırmasına yardım etti. Yılın başında Entebbe’de "İsrail" Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşen Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ve BAE liderleri gibi cesur olmalıyız. "İsrail" ile barışın, Sudan’ın lehine bir zorunluluk haline geldiğine inanıyorum.”