Erdoğan, AB’ye “Göç Dalgası Tehdidini” Hatırlattı
20 Şubat 2019

Erdoğan, AB’ye “Göç Dalgası Tehdidini” Hatırlattı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Çırağan Sarayı'nda Budapeşte Süreci 6. Bakanlar Konferansı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’nın söz verdiği maddi yardımları yerine getirmediğini tekrar hatırlatarak, Türkiye'nin yeni bir göç dalgasını artık tek başına göğüsleyemeyeceğini söyleyip Avrupa’yı uyardı.

Hatırlanacağı üzere Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya doğru göç etmek istemesi üzerine Erdoğan, Avrupa Birliği’ni sınır kapılarını açmakla tehdit etmişti. Bu gerilimin yaşanması üzerine AB ile Türkiye arasında bir anlaşmaya varılmış ve Türkiye’ye 6 milyar euro yardım yapılacağı taahhüt edilmişti. Maddi yardımların ulaşmadığını sürekli tekrarlayan Erdoğan, AB’ye göç dalgası tehdidini hatırlatıyor.

Türkiye'nin kendi imkanlarıyla sığınmacılar için şu an itibarıyla 37 milyar doları aşan harcama yaptığını belirten Erdoğan, "Suriye kaynaklı göç probleminin tek çözüm yolu, mültecilerin bizim sınırlarımız içinde tutulması olarak görülemez. Yeni bir göç dalgası yaşanması halinde artık biz bunu tek başına göğüsleyemeyeceğiz" uyarısında bulundu.

Erdoğan ayrıca Suriyeli mültecilerin geri dönüşleri için en pratik çözümün güvenli bölge formülü olduğunu da söyledi.

Erdoğan, "Bugün dünya genelinde 260 milyona yakın göçmen, 68 milyonun üzerinde yerlerinden edilmiş kişi ve 25 milyonu aşkın mülteci bulunuyor. Bu sayı, ekonomik nedenler yanında, açlık, kıtlık, iç savaşlar, terör saldırıları ve siyasi belirsizlikler gibi sebeplerle gün geçtikçe artıyor." açıklamalarıyla konuşmasına devam etti.

AB-Türkiye Mülteci Anlaşması

Suriye’de yaşanan insani krizin sonucunda yaşanan göçmen krizi 18 mart 2016'da Türkiye ile AB arasında bir mülteci anlaşması imzalanması sonucunu doğurdu . Bu kapsamda Türkiye'ye toplam 6 milyar euroluk iki paketten oluşan ödenek verilmesi kabul edildi. Ödeneğin ilk 3 milyar euroluk kısmının eğitim ve sağlık alanlarındaki 70 ayrı projeye ayrılması kararlaştırıldı.

AB Komisyonunun resmi verilerine göre 2017 yılı sonu itibariyle Türkiye'ye 1,85 milyar euro ödendi.