Erdoğan ve Özel, Şam Kasabı Esed’le Görüşmek İçin Yarışıyor
10 Temmuz 2024

Erdoğan ve Özel, Şam Kasabı Esed’le Görüşmek İçin Yarışıyor

Köklü Değişim Medya

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Temmuz ayı içerisinde Suriye’nin başkenti Şam’a gideceği duyuruldu.

Yaklaşık bir milyon Suriyeli Müslümanı katleden ve milyonlarcasını sığınmacı konumuna düşüren Şam kasabı Beşşar Esed’e meşruiyet kazandırma çabaları uzun zamandır devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkiler kurulmaması için hiçbir sebep yok. Geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz” açıklamasında bulunarak ciddi bir adım daha atmıştı. Erdoğan ayrıca “Geçmişte, ailece görüşmelere varıncaya kadar sayın Esed'le biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil” diyerek Suriye halkının katili Esed rejimine zeytin dalı uzatmıştı.

Türkiye’de özellikle ırkçı medya ve siyasi partilerin oluşturduğu kamuoyu ve hükümeti oy kaybetme kaygısıyla bu atmosfere uygun kararlar ve uygulamaları yürürlüğe sokmasıyla Suriyeli Müslümanlara yönelik düşmanlık ve saldırılar artmıştı. Siyasi rantı elde etmek isteyen hükümet ve muhalefet, sorunun asıl kaynağı Esed rejimi ile görüşmek için adeta birbiriyle yarışıyor.

Bu yarışta son çıkış CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, bugün parti genel merkezinde Genel Başkan Özgür Özel'in başkanlığında devam eden Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sığınmacılar konusunda CHP'nin elini taşın altına koymaya hazır olduğunu ve gereken tüm desteği sunacaklarını vurgulayan Yücel, şunları söyledi:

"Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel, temmuz ayı içerisinde Şam'a bir ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyor. Çünkü bu sorunu Türkiye ile Suriye'nin masaya oturarak birlikte çözebileceğine inanıyoruz. Türkiye'nin artık bir sığınmacı sorunu olmasın diye, her kesimin irade ortaya koyması gerekiyor. Avrupa'dan kaynak bulunması noktasında Cumhuriyet Halk Partisi olarak gereken çabayı göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın."

Siyasiler bu açıklamalarla sorunu çözeceklerini ifade etseler de Türkiye ve diğer ülkelerdeki Suriyeliler Esed rejimi ayaktayken ülkeye dönmek istemediklerini açıkça ifade ediyorlar. AK Parti ve CHP her ne kadar gönüllü ve onurlu bir geri dönüşten bahsetse de bunun sahada bir karşılığı bulunmuyor.