Erdoğan, “Ey Katil Esed” Dediği Cani İle Görüşeceğini Açıkladı
06 Ocak 2023

Erdoğan, “Ey Katil Esed” Dediği Cani İle Görüşeceğini Açıkladı

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında, bir zamanlar “Ey katil Esed” diye hitap ettiği cani ile görüşeceğini açıkladı.

Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkan en önemli açıklama bir süredir “normalleşme” siyaseti güttüğü Suriye halkının katili Esed rejimi ile ilgili söyledikleri oldu.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeye ilişkin de bilgi vererek, "Bu sabah Putin ile bir görüşmem oldu. Etraflıca Rusya-Ukrayna savaşını ele aldık. Bunun yanında bölgede neler yapabileceğimizi konuştuk. Türkiye Rusya ilişkilerini değerlendirdik" dedi.

1 milyon Müslümanı kimyasal silah ve varil bombaları ile katleden Esed rejimi ile başlayan resmi görüşmelerle ilgili Erdoğan şunları söyledi:

"Suriye ve Rusya ile bakan yardımcılarımız görüştü. Ardından bakanlar arasında bir görüşme gerçekleşecek. Daha sonra liderler olarak görüşeceğiz. Amacımız bölgedeki suküneti ve barışı sağlamak"

Ankara, Esed rejimi ile görüşmeleri terörle mücadele için attığını ifade eden açıklamalarda bulunsa da rejimin ne Türkiye’ye karşı koymaya ne de ayakta durmaya takati olmadığı biliniyor. Bu yüzden Ankara’nın bu yakınlaşma girişimi, Esed rejimine meşruiyet kazandırma çabası olarak okunuyor. Ankara, bu girişimleri ayrıca BM’nin 2254 sayılı kararına binaen yaptığını sık sık açıklıyor. ABD’nin Suriye’de desteklediği çözüm olan 2254 sayılı karar doğrultusunda Ankara da bu siyasete angaje hareket ediyor.

Hatırlanacağı üzere, geçen hafta Cuma günü Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Suriyeli ve Rus mevkidaşlarıyla Çarşamba günü Moskova'da gerçekleştirdiği toplantının ardından Suriye’de protesto gösterileri, düzenlenmişti. Protesto gösterilerinde, "Uzlaşmayacağız, uzlaşamayız, uzlaşmak istemiyoruz" diyerek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun büyük tepki gören “Rejim ile muhalifleri uzlaştırmalıyız” sözüne atıf yapıldığı görülmüştü.

Suriye sahasını kontrolü altında tutan Washington, işlediği vahşetler sebebiyle korkunç cürümleri deşifre olan Esed rejimi karşıtı açıklamalarda bulunsa da Baba Esed'den beri bölgedeki taşeronu Esed rejiminin ayakta kalması için yoğun çaba harcıyor. Ordusu ve halk desteği olmayan Esed rejimi, Astana süreci ile ayakta tutulurken, BM'nin 2254 sayılı kararı sayesinde Cenevre süreci ile Esed rejimine meşruiyet kazandırılmaya çalışılıyor.

Seçimin Tarihi Öne Çekilebilir

Erdoğan burada yaptığı konuşmada seçim tarihinin erkene çekilmesi ile ilgili de açıklama yaptı.

Erdoğan, "Mevsim şartlarını dikkate alarak, belki tarihini biraz öne çekeceğimiz 2023 seçimlerinin önemini en iyi sizler biliyorsunuz" dedi.