Dolar Hareketlendi: 5,87 TL
24 Nisan 2019

Dolar Hareketlendi: 5,87 TL

Reuters

Köklü Değişim Medya

Piyasaların kapalı olması ve işlem hacminin düşük gerçekleşmesi nedeniyle birkaç gündür sakin seyreden dolar yeniden yukarı yönlü hareket etmeye başladı. ABD’nin muafiyet kararı ile petrol fiyatlarında yaşanan hareketlilik cari açığa bağlı olarak Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor.

Serbest piyasada dolar 5,87 TL’den işlem görüyor.

Piyasaların ana gündemini, ABD'nin İran'a yaptırımları ve petrol fiyatları belirliyor.

ABD Başkanı Trump, İran'a uygulanan yaptırımlar çerçevesinde bazı ülkelere istisna tanınan petrol ithalatı serbestisinin uzatılmayacağını duyurdu. Buna göre, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkeler İran'dan petrol ithalatını kısa süre içinde durdurmamaları halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Brent Petrol Fiyatı 75 Dolara Dayandı

ABD'nin bu muafiyetleri sona erdireceği haberinin etkisiyle petrol fiyatları sert yükselirken, brent petrolün varil fiyatı yüzde 2.5 artışla 75 dolara yaklaşarak ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Brent petrol fiyatı geçen hafta 62 dolardaydı.

Suudi Arabistan başta olmak üzere OPEC ülkeleri petrol üretimini en az yarı yarıya kıstı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun açıklamasında "Bugün artık herhangi bir muafiyet vermeyeceğimizi duyuruyorum. Sıfıra indireceğiz" demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "ABD'nin İran'dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek ve İran halkına zarar verecek" şeklinde konuştu. Türkiye ABD'nin İran yaptırımlarına muafiyet tanıdığı Kasım ayından Ocak sonuna kadar toplam 485,214 ton ham petrol ithal etti.

Petrol fiyatlarının yükselmesi Türkiye'nin cari açığını artıran unsurlardan biri olduğu için Türk Lirası'nı negatif yönde etkiliyor.