Dolar/TL Kuru 20,70 Aştı
31 Mayıs 2023

Dolar/TL Kuru 20,70 Aştı

Köklü Değişim Medya

Dolar/TL kuru 20,70’i aşarak rekor tazelemeye devam ediyor.

Seçimlerden önce başlayan dövizdeki yükseliş seyri sürüyor.

Dolar/TL kuru Türkiye’de piyasaların kapalı olduğu saatlerde 20,77'yi aştı. Kur şu sıralarda 20,70 bandında hareket ediyor. Serbest piyasada ise dolar 20.85'ten alınırken 21,25'ten satılıyor.

Uluslararası piyasalarda petrol düşüş eğiliminde ve Brent petrol 73 dolar seviyelerinden işlem görürken, akaryakıta zam gelmeye devam ediyor. TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesinin zamları tetiklediği ifade ediliyor.

Kur, seçim belirsizliğinin hakim olduğu son haftalarda 20’nin üzerine çıkarak rekor tazelemişti.

Ekonomistler Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervleri bir önceki hafta 21 yıl sonra ilk defa sıfırın altına inerek eksi 1,5 milyar dolar olduğunu ileri sürüyor.

Merkez Bankası’nın piyasaya müdahale ederek kuru dengede tutmaya çalıştığı için rezervlerini sattığı iddiaları sık sık gündeme geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi, mevcut politikaların sürdürülebilir olamdığı şeklinde yorumlanıyor. Kabinenin açıklamasına kısa süre kala gelen bu görüşmenin detayları açıklanmasa da Mehmet Şimşek’in kabinede ya da danışman olarak görev alacağı iddiaları ileri sürülüyor.

AK Parti, dövizin yükselişini durdurmak için başlattığı Kur Korumalı Mevduat hesabını devreye almasına rağmen dövizdeki yükselişin devam etmesi, mevcut politikanın başarısız olduğu ve farklı bir politikaya geçileceğine işaret ediyor.

Borsa, faiz ve karşılıksız kağıt para temelleri üzerine kurulu sürekli kriz üreten kapitalist iktisat nizamı uygulayan Türkiye, Cumhuriyet tarihi boyunca defalarca ekonomik kriz yaşadı. Çözüm sunmayan ve krizlerle varlıkların azınlığın elinde toplandığı laik kapitalist nizam lokomotifi olarak kabul edilen ABD’de de sürekli ekonomik krizlere neden oluyor. İslam’ın sorunlara köklü çözümler üreten iktisat nizamı yerine uygulanan Batılı bozuk nizam ile halk fakirleşirken servetler azınlığın elinde dolaşmaya devam ediyor.