
Dışişleri’nden, Çavuşoğlu’nun Esed’e Meşruiyet Kazandırmaya Yönelik Sözlerine Açıklama
Köklü Değişim Medya
Dışişleri Bakanlığı, Mevlüt Çavuşoğlu’nun Esed rejiminin meşruiyetine yönelik sözlerine karşı tepkiler sonrası açıklamada bulundu. Açıklamada Suriye halkının devrimini hedefinden saptıran Astana ve Cenevre süreçlerine vurgu yapılarak “Suriye halkının yanındayız” mesajı verildi.
Dün akşam 13. Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışındaki basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce Esed rejiminin dışişleri bakanı ile görüşme yaptığını da bugün açıkladı.
Çavuşoğlu açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:
“Astana'nın amacı bu sorunu çözüme kavuşturmak. Bunun yolu da diplomasi masasından geçiyor. Muhalefetle Suriye rejimini bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde anlaşma olmaz. Artık 11 yılı geçti. Çok insan öldü, çok insan ülkesini terk etti. Bu insanlar ülkesine dönmeli. Bunun için kalıcı barış olması lazım. Ateşkes olmadan yeniden inşa konusunda kimse yardım etmek istemiyor. Bu konuda çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız."
Bu açıklamalar sonrası Suriye halkı, dün geceden beri Çavuşoğlu’nu protesto eden gösteriler düzenliyor. Bugün Cuma namazı sonrası sivil toplum kuruluşları ve ileri gelenler kitlesel gösteri çağrısında bulunarak “Esed rejimi düşene kadar devrim sürecek” açıklamasında bulundu.
Dışişleri’nden Yeni Açıklama
Çavuşoğlu ajandasındaki hedefleri açıklamasından sonra tepkilerin artması üzerine Dışişleri Bakanlığı, Suriye halkının devrimini hedefinden saptıran Astana ve Cenevre süreçlerine vurgu yapılarak “Suriye halkının yanındayız” mesajı verdi. Açıklama, dün akşam Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun sarf ettiği sözlerle üstü örtülü oalrak aynı içeriği taşıyor. Esed rejimi ile uzlaşı ve anlaşmak için kurulan Astana ve Cenevre masaları zikrediliyor.
Açıklama şöyle:
“ ‘12 Ağustos 2022, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’in Türkiye’nin Suriye İhtilafına Yaklaşımına İlişkin Basında Yer Alan Haberler Hakkındaki Soruya Cevabı’
Türkiye, Suriye ihtilafının başından beri bu ülkedeki krize halkın meşru beklentileri doğrultusunda çözüm bulunması için en çok çaba harcayan ülke olmuştur.
Bu çerçevede, Türkiye sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi’nin kurulmasında öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyetine siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir.
Milyonlarca Suriyeliye geçici koruma sağlayan Türkiye, mültecilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için uygun şartların hazırlanması ve ihtilafa BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararında ortaya konulan yol haritası uyarınca çözüm bulunması yönündeki çabalara aktif katkısını sürdürmektedir.
Türkiye, uluslararası toplumun tüm paydaşlarıyla iş birliği içinde bu ihtilafa Suriye halkının beklentileri doğrultusunda kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara güçlü katkı sağlamaya devam edecektir.
Suriye halkıyla dayanışmamız sürecektir.”
Benzer Haberler

Trump: “Şara’yı Cumhurbaşkanlığına Ben Getirdim”

Suriye’de 3 Yıldır Tutuklu Bulunan Hizb-ut Tahrir Üyeleri Serbest Bırakıldı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara: Fikrî Tartışmalara Girecek Lüksümüz Yok

Erdoğan, Gazze’deki Zulme Karşı “Klas Duruş” Sergilediklerini Söyledi

Hicri 1447 Ramazan Hilalini Gözetliyoruz

Ramazan Hilali Görüldü: Çarşamba Ramazan’ın İlk Günü

Cübbeli Ahmed, Selefi Provokasyonu İle Ekranlarda

Ankara’da 4 İslami Dernek Mühürlendi




