Diktatörün Seçim Tiyatrosu 26 Mayıs’ta
19 Nisan 2021

Diktatörün Seçim Tiyatrosu 26 Mayıs’ta

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Suriye’de göstermelik devlet başkanlığı seçimlerinin 26 Mayıs tarihinde yapılacağı açıklandı. 10 yıldır Suriye’de taş üstünde taş koymayan, halkını kimyasal silahlarla zehirleyip, füzelerle katleden katil Esed rejimi, 2014 yılındaki seçimlerde oyların %88’ini aldığını açıklamıştı.

Suriye Halk Meclisi Sözcüsü Hamuda Sabbah devlet başkanlığı seçimlerinin 26 Mayıs tarihinde yapılacağını açıkladı. Sabbah adaylık süresinin pazartesi günü başlayacağını ve 10 gün devam edeceğini duyurdu. Ayrıca ülke dışındaki Suriye vatandaşlarının 20 Mayıs tarihinde büyükelçilik ve diğer dış temsilciliklerde oy kullanabileceğini de duyurdu.

Bilindiği üzere Esed rejiminin katliamlarından kurtulmak için 8 milyondan fazla Suriyeli çevre ülkelere sığınmış durumda. 5 milyon Suriyeli ise ülke içinde yerlerinden edildi.

2000 yılında babası Hafız Esad'ın ölümünden sonra Suriye'de devlet başkanlığı görevini üstlenen Beşar Esed henüz seçimlerde resmen aday olduğunu açıklamadı. Suriye'de 10 yıldır süren iç savaş esnasında daha önce de devlet başkanlığı seçimi yapılmıştı. 2014 yılında yapılan seçimi oyların yüzde 88'ini alan Esed'in kazandığı açıklanmıştı.

Suriye'nin 2012 yılında kabul edilen anayasasına göre devlet başkanı ancak iki kez yedi yıl süreyle seçilebiliyor. Ancak anayasaya göre bu kural 2021 yılından itibaren yürürlüğe giriyor.

Devlet başkanı adayı olmak için aranan şartlar arasında Suriye'de aralıksız olarak en az 10 yıl süreyle ikamet etmiş olma şartı da bulunuyor. Ülke dışında bulunan muhalif siyatçilere adaylık yolu böylece kapanmış oluyor.

Devlet başkanı adayı olabilmek için ayrıca 35 milletvekilinin desteğini almış olmak gerekiyor. 250 üyeli Suriye Halk Meclisi'nde ise Esad'ın liderliğindeki Baas partisi ve onunla ittifak halinde olan partiler hâkim. Bu ve bundan önceki seçimlerin bir diktatörün tiyatrosundan ibaret olduğu öne sürülen şartlardan da anlaşılıyor.

Astan Üçlüsü’nün aldığı kararlar, Rusya ve İran’ın sahadaki vahşi katliamları sayesinde Esed rejimi geçen seçimden bu yana Halep gibi önemli kentleri geri almayı ve ülkenin üçte ikisini tekrar kontrolüne geçirdi. Esed rejiminin ilerlemesinde Türkiye’nin kuzeydeki operasyonları sırasında muhalifleri yanına toplaması ve Esed rejimi ile çatışmaktan uzak tutmasının da büyük etkisi bulunuyor.

Suriye'de 10 yıllık süreçte bir milyona yakın Müslüman Rusya, Esed Rejimi ve İran tarafından vahşice katledildi. Katliamlarda ABD ve PYD’nin de büyük rolü bulunuyor.

Bu katliamlarda nüfusun yarısı yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalmıştı.