Çin’den Uygurlara Doğum Kontrolü Zulmü
30 Haziran 2020

Çin’den Uygurlara Doğum Kontrolü Zulmü

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Çin, Müslüman nüfusu kontrol altına almak için Uygurlara yönelik doğum kontrolü baskısını sistematikleştirdi.

Çin’in Doğu Türkistanlı Müslümanlara yönelik zulmü artarak devam ediyor. Çin, Müslüman nüfusu azaltmak için Uygurlara yönelik doğum kontrolü baskısını genişletiyor. Yapılan araştırmalara göre, Pekin yönetimi Uygur ve diğer azınlıkların doğum oranlarını düşürmek için sert tedbirler alıyor. Araştırmada, daha önce de gündeme gelen doğum kontrolü baskısının şuanda daha yaygın ve sistematik olduğu belirtiliyor.

"Demografik Soykırım"

Resmi belgelere, Çin istatistiklerine, eski tutukluların ve eski bir gözaltı kampı eğitmeninin açıklamalarına dayandırılan araştırmaya göre uzmanlar, Doğu Türkistan’da son 4 yıldır devam eden doğum kontrolü baskısını “demografik soykırım” olarak adlandırıyor. Buna göre Çin, azınlık kadınları düzenli olarak hamilelik kontrollerine tabi tutuyor ve yüz binlercesini gebeliği önleyici haplar kullanmaya ya da diğer yöntemleri uygulamaya zorluyor. Hatta birçok kadın baskıdan dolayı kürtaj yaptırmak zorunda kalıyor. Araştırmada, nüfus kontrolüne uymayanların ise kitlesel gözaltı kampına gönderilmekle tehdit edildiği ifade ediliyor.

Doğum Oranlarında Büyük Düşüş

Çin verilerine göre Doğu Türkistan’ın Hotan ve Kaşgar kentlerinde, 2015 ve 2018 yılları arasında doğum oranlarında yüzde 60'tan fazla düşüş yaşandı. Sincan bölgesi genelinde de doğum oranları düşmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Sincan’da doğum oranlarında yaklaşık yüzde 24 düşüş yaşanırken, ülke genelinde bu oran yalnızca yüzde 4.2 olarak kayıtlara geçti.

ABD Dışişleri Bakanlığının raporuna göre, Doğu Türkistan genelindeki toplama kamplarında Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer azınlıklara mensup 3 milyon civarında Müslüman bulunuyor.

Doğum Kontrolü Zulmü

Çin’in on yıllardır devam eden ve insan hayatı ile onurunu hiçe sayan uygulamaları hakkında Alman Antropolog Adrian Zenz, şok edici bilgiler yayınladı.

Zens'in 32 sayfalık raporunda, Çin'in Uygur ve Kazaklara çeşitli doğum kontrolü yöntemleri uyguladığını ve buna uymayanları "eğitim kampı" adı altındaki toplama kamplarına göndermekle tehdit ettiğini ortaya koymuştu.

Çin, Doğu Türkistanlı yüz binlerce kadını düzenli olarak doğum kontrolü uygulamalarına, kürtaja ve kısırlaştırmaya zorladığı belirtilirken, doğum kontrolü uygulamalarının ülke genelinde düşmesine rağmen Sincan'da ciddi şekilde artış gösterdiği kaydedilmişti.