Çin Zulmüne Hükumetler Neden Sessiz?
08 Temmuz 2020

Çin Zulmüne Hükumetler Neden Sessiz?

Ajanslar - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Çin’in Doğu Türkistan zulmü dünya kamuoyunda gündem olmaya devam ediyor. Yeni Delhi'de serbest gazeteci olarak çalışan R.C Ganjoo, birçok ülkenin ekonomik çıkar sebebiyle Doğu Türkistan'a yönelik Çin baskısına sessiz kaldığını belirtti.

Gazeteci yazar Ganjoo, Çin’in Doğu Türkistan'a yönelik baskısına halkı Müslüman olan birçok ülke ve hükumetin hatta Pakistan'daki çoğu İslami grupların sessiz kaldıklarını dile getirerek bunu ekonomik çıkar sebebiyle yaptıklarını ifade ediyor.

Yazar, Doğu Türkistan meselesinde sesini yükselten İslami gruplardan da bahsederek şunları dile getiriyor:

"Şaşırtıcı bir şekilde, halkı Müslüman birçok ülke, Sincan'daki Uygur Müslümanlarla ilgili yaşananlara sessiz kalmıştır. Birçok hükümet, Çin ile ekonomik bağlarını ve stratejik ilişkilerini öncelediğinden insan hakları ihlallerine göz yummuştur.

Hizb-ut Tahrir, Uygurların Sesi Oldu

Bölge Müslümanları, özellikle Pakistan Taliban'ı ve diğer Sünni Müslüman oluşumlar toplantılarında Uygurların durumundan hiç bahsetmediler. Hatta Cemaat'ül-Dava lideri ve daha sonra Milli Müslüman Birliği Başkanı Hafız Said; Müslüman vatandaşlar orada “makul” bir şekilde tedavi ediliyor, diyerek Pekin'e açık destek verdi.

Pakistan'da sadece -Hizb-ut Tahrir gibi İslami yapılar, Uygurlar içini sesini yükseltti. Hizb-ut Tahrir İslamabad hükümetine karşı olduğu bilinen uluslararası bir Müslüman harekettir."

Sessizliğin Nedeni: “Ekonomik Çıkarlar”

Çin ve Hindistan’ın Müslümanlara yönelik insan hakları ihlallerine Batılı güçlerin “sağır kalması”nın nedeni, dünyanın en büyük iki pazarını gücendirmeme isteği yer alıyor.

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Mısır, Cezayir gibi Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerin bu “drama” karşı ilgisizliği, “sorunlu dış siyasetin” sonuçlarıdır.

Halkı Müslüman ülke yöneticilerinin Uygurlar, Hint ve Arakanlı Müslümanlara destek olmaması, ekonomik hesaplardan kaynaklanırken, ekonomik çıkar sebebiyle “zulme sessiz kalmak zulümdur” ilkesini bir kez daha onlara hatırlatıyoruz.