Çin: “ABD Ürünlerine 75 Milyar Dolar Değerinde Vergi Uygulanacak”
24 Ağustos 2019

Çin: “ABD Ürünlerine 75 Milyar Dolar Değerinde Vergi Uygulanacak”

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

Çin tarafından yapılan açıklamada, ABD ürünlerine 75 milyar dolar değerinde vergi uygulanacağı aktarıldı.

Washington yönetimine misilleme olarak gelen Pekin vergileri, 1 Eylül ve 15 Aralık’tan itibaren yürürlüğe girecek.

Gümrük Bakanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre, ABD'den ithal 5 bin 78 kalem üründen %5 ile %10 arasında ek gümrük vergisi alınacağı belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin menşeili ürünlere 250 milyar dolar ek gümrük vergisinin yanı sıra, 1 Eylül ve 15 Aralık’ta devreye girmesi planlanan ithal ürünlere 300 milyar dolar değerinde ek vergi uygulanacağını duyurmuştu.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ticaret savaşının küresel büyümeyi yavaşlattığı ve ABD ekonomisinin daralacağı uyarılarına rağmen Trump, ticaret savaşını hafifletecek gibi görünmüyor.

Trump: Çin'e İhtiyacımız Yok

ABD Başkanı Trump, ekonomik kriz yaşadıkları Çin'e ihtiyaçları olmadığını söyleyerek ABD’li şirketlere ‘evinize dönün’ çağrısı yaptı.

Trump, sosyal medya hesabı üzerinden ekonomik kriz yaşadıkları Çin hakkında açıklamalarda bulundu. Çin yüzünden ülkenin çok ciddi para kaybına uğradığını belirten Trump, “Ülkemiz yıllardır, aptalca bir şekilde, Çin sebebi ile trilyonlarca dolar kaybediyor. Onlar yıllık değeri yüzlerce dolar olan fikri mülkiyetlerimizi çaldılar ve buna devam etmek istiyorlar. Bunun olmasına izin vermeyeceğim. Çin'e ihtiyacımız yok, açıkçası onlarsız daha iyi olurdu” dedi.

Çin'in ABD'den çaldığı paranın çok ciddi rakamlar olduğunu vurgulayan Trump, “On yıllardır Çin'in yıldan yıla ABD'den çaldığı bu büyük miktardaki para artık duracak. Durmak zorunda” dedi.

ABD'li şirketlere Çin yerine yeni alternatifler aramaları yönünde direktif verildiğini belirten Trump, “Bu sebeple bizim mükemmel şirketlerimize en kısa zamanda Çin'e yeni alternatifler bulmaları konusunda talimat verildi. Bu alternatifler arasında şirketlerinizi ‘eve' geri döndürerek üretimlerinizi ABD'de yapmak da var” ifadelerini kullandı.