
Çin "Komünizm’e Uygun" Müslüman Yetiştirmek İstiyor
Köklü Değişim Medya
Çin, sözde şeffaf(!) bir politikayla, Sincan’da 23 milyon Müslümanın “Komünist Parti’ye sadık Çinliler” olmaları için her türlü yönteme başvuruyor.
Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Şöhret Zakir, "Çok başarılı olan Sincan’daki radikalleşmeyi bertaraf politikamızdan vazgeçmeyeceğiz. Ancak devlet mekanizmasının talim ve terbiye sisteminden geçenlerin sayısı zamanla giderek azalacak."
Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, söz konusu "meslekî eğitim merkezi"nde tahminlere göre yaklaşık bir milyon Uygur bulunuyor.
Çinli yetkililerin refakatinde yapılan mülakatlarda görüşlerine başvurulan Uygurlar "Burada gönüllü olarak bulunuyoruz. Amacımız radikal düşüncelerden tümüyle arınmak" şeklinde konuşuyor. Yabancı basının eğitim merkezlerini incelemelerine ve yapılan tüm görüşmelere Çin resmî makamlarının temsilcileri de eşlik etti.
Sincan’da Ziyaretçilere Kapılar Açık, Ancak…
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Hong Kong bürosundan Maya Wang, "Çin’in böyle bir ziyarete izin vermesi, uluslararası baskıların etkisinin hissedildiğini gösteriyor" değerlendirmesini yapıyor.
Yabancı basının ziyaretinden önce Çin yönetimi, aralarında Rusya, Endonezya, Hindistan, Tayland ve Kazakistan’dan yetkililerin bulunduğu bazı ülkeler için de Sincan’a bir ziyaret programı düzenlemişti. Davet edilen ülkeler arasında hiçbir Batılı ülkenin bulunmaması dikkat çekmişti.
Nihayetinde Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada, BM Temcilcileri ve tüm tarafların Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyaret edebileceği belirtildi. Ancak yapılan açıklamada, bunun bazı şartlara bağlı olduğu kaydedildi: Belirlenen seyahat koşullarına uymak, içişlerine karışmamak ve tarafsızlığı muhafaza etmek.
İslam İle Mücadele de “Beş Yıllık Plan”
Çin yönetimi, bir yandan sözde şeffaf bir politika uyguladığı izlenimini uyandırmaya çalışırken, diğer yandan da "İslam’ı Çinlileştirme" politikasına da devam ediyor. Çin Komünist Partisi’nin İngilizce yayın organı olan "Global Times" tarafından aktarılan bilgiye göre, Ocak ayı başında sekiz vilayetten Müslüman temsilcilerin katıldığı Pekin’deki bir toplantıda, önümüzdeki beş yıl boyunca izlenecek İslam politikasının ana hatları belirlendi.
Söz konusu toplantıda, 2019 yılının kritik bir öneme sahip olduğu vurgulandı. Komünist Parti adına yapılan bir konuşmada, "Müslümanların siyasi tutumlarını iyileştirmeleri ve parti yönetimine güvenmeleri gerektiğine" vurgu yapıldı.
Üç Cami Kapatıldı
Konferanstan birkaç gün önce Pekin yönetimi, sert yüzünü bir kez daha gösterdi. Bu çerçevede Yunnan bölgesinde "yasa dışı" olduğu iddia edilen üç cami kapatıldı. Düzenlenen polis operasyonlarında, gerek Uygur Müslümanları gerekse "Çinlileştirilen" Hui halk grubu, camilerden şiddet zoruyla uzaklaştırıldı. Söz konusu camilerin resmî kayıt altına alınması için son on yılda yapılan tüm başvuruların Çin makamlarınca reddedildiği haber veriliyor.
Çin'in güneybatısında yer alan ve Myanmar ile Laos'a komşu olan Yunnan, devlet baskısına bugüne kadar fazla maruz kalmamıştı. Hui halkının yoğun olduğu diğer vilayetler olan Ninşia ve Gansu'da ise camilerin yanı sıra Arapça eğitim veren okullar da kapatıldı.
Sincan Modeli Örnek Mi Olacak?
ABD'nin Maryland eyaletindeki Frostburg Üniversitesi'nin tarihçilerinden Haiyun Ma da çeşitli saptamalarda bulunuyor: "Arap etkisi, Pekin yönetimi tarafından ‘kanser' olarak görülüyor ve Çin'deki Müslümanların mutlak surette bundan korunması gerektiği düşünülüyor."
Haiyun Ma, "Bu şu anlama geliyor; Çin'deki Müslümanların diğer İslam ülkeleriyle kültürel bağları ya asgariye indiriliyor ya da tümden kesiliyor. Küreselleşmeyle mücadeleyi paravan olarak kullanan Çin, ülkesindeki Müslüman halkı izole etmeye çalışıyor" diyor.
Komünist Parti yayın organı "Global Times" tarafından yayınlanan bir raporda, çok ciddi bir Müslüman nüfusun yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgsesi'nde elde edilen deneyimlerden, başka bölgelerdeki Müslüman halkın da ders alabileceği belirtildi.
Nitekim Çin azınlık politikaları uzmanı David Soup, "Sincan modelinin" ülkenin diğer Müslüman bölgelerinde de uygulanmasının kuvvetle muhtemel olduğu görüşünde.

Hicri 1447 Ramazan Hilalini Gözetliyoruz

Ramazan Hilali Görüldü: Çarşamba Ramazan’ın İlk Günü

Cübbeli Ahmed, Selefi Provokasyonu İle Ekranlarda

Ankara’da 4 İslami Dernek Mühürlendi




