Çin’den Uygurlu Öğrencilere 5-15 Yıl Arası Hapis Cezası
21 Eylül 2017

Çin’den Uygurlu Öğrencilere 5-15 Yıl Arası Hapis Cezası

Uygur Haber

Köklü Değişim Medya

Çin işgal yönetimi, Türkiye’den Doğu Türkistan’a dönen ve Urumçi havalimanında tutuklanan 6 Uygurlu öğrenciye, 5-15 yıl arasında hapis cezası verdi.

Türkiye ve Mısır başta olmak üzere yurt dışından dönen Uygurlu öğrencilere, Çin işgal yönetiminin haksız, hukuksuz, baskı, zulüm, tutuklama ve ağır cezalandırma uygulamaları bütün şiddeti ile devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda yüksek öğrenim yapmak üzere Türkiye’ye gelen ve devletin tanıdığı imkanlardan yararlanarak çeşitli Üniversitelere yerleşen Doğu Türkistanlı öğrenciler Çin’in tehditleri üzerine ülkelerine geri dönmek zorunda kaldılar.

Türkiye’de eğitim gören 6 öğrenci, Doğu Türkistan’ın orta kuzeybatısında yer alan İli vilayetinin Bortala ilçesinde ikamet eden ailelerine, Çin’in baskı ve tehditleri üzerine başlarına bir zarar gelmemesi için geri dönen 3’ü erkek toplam 6 Uygur öğrencinin Urumçi havalimanında tutuklanarak Çin’in NAZİ usulü “Terbiye Merkezi”ne kapatıldıkları açıklandı.

Türkiye’de Çin’in baskılarına dayanamayıp memleketleri Bortala’ya döndükten sonra önce sözde “islah ve Terbiye “ merkezlerinde tutuldukları bilinmektedir. Gulca’daki sözde “Eğitim Merkezi”nde tutulan bu öğrencilerin daha sonra Çin Mahkemelerinde yargılanarak 5-15 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırıldıkları bildirildi.

Çin işgal yönetiminin eğitim, ticaret, ziyaret ve diğer çeşitli sebeplerle geçmiş tarihlerde yurt dışına çıkmış Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer etnik Çinlilerin dışındaki ülke sakinlerine karşı “Terbiye Etme-Cezalandırma” uygulamalarının sürdürdüğü bildiriliyor.

Geçtiğimiz aylarda Çin’in talebi üzerine Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi tarafından tutuklanarak hapsedilen 200 civarındaki Uygur öğrenciler konusundaki belirsizlik ise hala sürüyor.

Mısır yönetiminin bu öğrencileri Çin’i teslim etmemesi için Dünya Uygur Kurultayının başta BM olmak üzere uluslararası hukuk ve insan hakları örgütleri nezdindeki girişimleri devam ediyor.

Dünya Uygur Kurultayı genel sekreteri Dolkun İsa, BM İnsan Hakları Yüksek Kurulu’nun Cenevre’de toplanan 36.dönem genel kurul çalışmaları sırasında Mısır’da tutuklu Uygur öğrenciler meselesini BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilileri ile görüşeceği yönünde bir açıklama yapmıştı.

Çin bu sene başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede üniversitelerde eğitim gören doğu Türkistanlı öğrencilerin yurda geri dönmeleri için ailelerini esir alarak baskı yapmaya başlamıştı. Geçen bir kaç ay önce Çin, Sisinin yönettiği Mısır’da Doğu Türkistanlı öğrencilere yönelik büyük bir operasyon gerçekleştirerek yüzü aşkın öğrenciyi tutuklattı ve yüzlercesi canını kurtarıp Türkiye’ye sığındı. Tutuklananlardan küçük bir kısmını Çin’e gönderilme şartıyla serbest bıraktılar ve değerlerinin akibetlerinin ne olacağı henüz belli değil.

Çin, Doğu Türkistan'da Camileri Eğlence Mekanı ve Mağazaya Dönüştürüyor

Hoten vilayetin İlçi kenti Ayağ mahallesinde bir camii ibadete kapatılarak Çin'in Siçuan şehrinde bir İç giyim fabrikasının şubesine dönüştürülüyor. Daha geçen hafta da aynı kentte bir camii eğlence merkezine dönüştürülmüştü.

Geçen sene Kaşgar vilayeti Tokuzak ve civarında toplam 3000 camii yıkılmıştı.

Doğu Türkistan'da 28000 üzerinde camii olup bunlardan 3000’den fazlası yıkıma uğradı. Çinliler, camii cemaatinin azalmasını yıkımlar için sebep olarak belirtiyor.

Yasaklar ve baskılardan sonra camiler bir yana bazı bölgelerde genç erkeklerin sayısında da büyük ölçüde azalma görüldüğü belirtilmektedir.