Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Geçişlere Sınırlama Getirildi
10 Ağustos 2017

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Geçişlere Sınırlama Getirildi

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda Suriye'ye geçişlere sınırlama getirildi. Açıklama Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'den geldi. Gerekçe ise, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Bab el-Hawa Sınır Kapısı'nın Heyet Tahrir el-Şam tarafından kontrol edilmesi olduğu belirtildi.

Bab El Hawa sınır kapısı sözde terörist bir grubun eline geçtiği için Cilvegözü sınır kapısındaki geçişlere sınırlama getirildi. Türkiye, Azez ve Cerablus’taki politikalarını Ahrar’uş Şam üzerinden İdlib’te de hakîm kılmak isterken, Heyet Tahrir el-Şam'ın bu politikalara karşı direniyor.

Türkiye ile ilişkileri güçlü olan Ahrar’uş Şam ve diğer çatı hareket Heyet Tahrir el-Şam'ın arasındaki alan kontrol etme ve hakîmiyet mücadelesi sürüyor. Temmuz’dan itibaren iki grup arasında başlayan çatışmalar, Bab El Hawa Sınır Kapısı’nın Heyet Tahrir el-Şam'ın eline geçmesiyle yeni bir boyut kazandı.

Türkiye, ABD’nin Suriye politikalarının bir uygulayıcısı olarak, Fırat Kalkanı ile grupları yanına çekmesi ve Halep’i 2016 yılında Esed Rejimi’ne teslim etmesi ile Suriye devrimine ve Suriye Müslümanlarına karşı büyük bir ihanet gerçekleştirdi.

ABD’nin “Çatışmasız Bölgeler” planının bir parçası olarak Türkiye, “Fırat Kalkanı” ile Azez, Cerablus ve Halep’te yaptıklarını son dönemde İdlib’te de yapmak istiyor. Cilvegözü sınır kapısındaki sınırlama ile İdlib'i kontrol etmek isteyen Türkiye, Refah sınır kapısı üzerinden Gazze'nin direnişini kırmak isteyen Mısır Hükümeti'nin uygulamalarını hatırlatıyor.

Buna mukabil Türkiye, Laikliği reddeden muhaliflere karşı gösterdiği mücadeleyi, ABD’nin PKK/PYD'ye gönderdiği Binlerce TIR dolusu silah yardımına karşı göstermedi.

Türkiye, ABD’nin bu tutumuna karşılık “sert açıklamalar ve kınama”nın ötesinde hiçbir etkin uygulama içerisine girmedi.

Güvenlik Zirvesi Sonucu: Cilvegözü Sınır Kapısı Giriş Çıkışları Kapatılacak

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan güvenlik zirvesinde, ABD'nin İdlib'i vurması durumunda alınacak önlemler ve Suriye'deki gelişmeler değerlendirildi. Toplantıda, Cilvegözü Sınır Kapısı'nın insani yardımlar dışında ticari faaliyetlere, giriş-çıkışlara kapatılması kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın katıldığı Çankaya Köşkü'ndeki toplantıda; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın da yer aldı. 1.5 saatlik toplantının ana gündem maddesi, Suriye'deki gelişmeler ve özel olarak İdlib'deki son durumdu.

Astana sürecinde, çatışmasız bölgeler/kontrollü sahalar memorandumu ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolüne bırakılan İdlib'de durum karışık. İdlib'in neredeyse tamamını Heyet Tahrir el-Şam'ın ve bağlı grupların ele geçirmesi üzerine, ABD'nin buraya müdahale ihtimali gündeme geldi. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Michael Ratney, geçen hafta, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib Eyaleti'nde yaşanan çatışmalardan Heyet Tahrir el-Şam'ın zaferle çıkmasının ülkenin geleceği açısından büyük bir tehlike yaratacağını söyledi. Ratney'in "İdlib'de Heyet Tahrir el-Şam'ın hakîmiyet kurması halinde, ABD'nin gerekli askeri önlemlere başvurmamaları konusunda uluslararası aktörleri ikna etmesi çok zorlaşır" sözleri, buraya askeri müdahalenin gerekçesi/bahanesi olarak değerlendiriliyor.