Çavuşoğlu Suriyeli Muhacirlerin Geri Gönderilmesi İçin Lübnan’da
23 Ağustos 2019

Çavuşoğlu Suriyeli Muhacirlerin Geri Gönderilmesi İçin Lübnan’da

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Lübnan'da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Lübnanlı yetkililerle Suriyeli muhacirlerin geri gönderilmesi hususunu görüştü. Çavuşoğlu, Esed güçlerinin 9 . gözlem noktasının 50 metre yakınından slogan atarak geçmesine rağmen, "Suriye'deki gözlem noktalarımız mahsur değil. Askerlerimizi kimse mahsur bırakamaz" açıklamasında bulundu. Öte yandan Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avn, ülkesinde bulunan Suriyelilerin vatanlarına geri dönmeleri gerektiğini söyleyerek, Suriyeli Müslümanları cellatları zorba Esed rejiminin vicdanına teslim etmek isteyenler kervanında olduğunu bir kez daha beyan etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Lübnan'daki temasları çerçevesinde Dışişleri Bakanı Cibran Basil ile basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin İdlib'deki gözlem noktalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,"Suriye'deki gözlem noktalarımız mahsur değil. Askerlerimizi kimse mahsur bırakamaz" dedi. Çavuşoğlu bu açıklamayı yaparken, Esed rejimi de 9. Gözlem Noktası’nın 50 metre yakınında slogan atarak geçen rejim askerlerinin görüntülerini servis etti. 9. Gözlem Noktası'nın içinde yer aldığı Morek kasabası Esed rejiminin eline geçmiş durumda.

Çavuşoğlu Lübnan’da Suriyeli Muhacirlerin Geri Dönüşünü Görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriyelilerin dönüşü konusunda Lübnan, Ürdün ve Irak ile ortak forum düzenleyebiliriz. Uluslararası toplumu da davet edebiliriz" dedi.

Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle de ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Doğu Akdeniz'de Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye'nin içinde olmadığı hiçbir anlaşmanın geçerliliği yoktur" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn İle Görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Lübnan'da Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgesel konuları görüştü.

Cumhurbaşkanı Avn, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve beraberindeki heyeti, Cebel-i Lübnan vilayetindeki tarihi Beyt ed-Din Sarayı'nda kabul etti.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmeye, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl ve Lübnanlı yetkililer katıldı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı görüşmede, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Lübnan'a sığınan Suriyeli mültecilerin yanı sıra Filistinli mülteciler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Avn, ülkesinde bir buçuk milyona yakın Suriyeli mülteciyi misafir ettiğini belirterek bunların vatanlarına geri dönmeleri gerektiğini dile getirdi. Avn, Suriyeli mültecilere yapılan yardımların kendi vatanlarına döndükten sonra yapılmasından yana olduklarını ifade etti.

Görüşmede ayrıca, Türkiye ve Lübnan'ın Filistin meselesi konusunda hemfikir olduğu vurgulandı.

Suriye Filistin Doğu Akdeniz Meseleleri de Görüşüldü

Bakan Çavuşoğlu da görüşmeye dair sosyal medya hesabı Twitter'dan paylaşımda bulundu. Dışişleri Bakanı şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüşmemizde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ilettik. Kardeş Lübnan’ın güvenlik ve istikrarının bölgemiz açısından önemini vurguladık. Suriye, Filistin, Doğu Akdeniz konularını görüştük."

İki günlük resmi ziyaret kapsamında Lübnan'a gelen Çavuşoğlu'nun, Başbakan Saad el-Hariri ve İçişleri Bakanı Raya el-Hasan ile de görüşmesi bekleniyor.