Çavuşoğlu İle Pompeo İdlib ve Menbiç’teki Olası Adımları Konuştu
04 Ağustos 2018

Çavuşoğlu İle Pompeo İdlib ve Menbiç’teki Olası Adımları Konuştu

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Singapur’da bir araya geldiği ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile Suriye’de İdlib ve Menbiç ile ilgili atılacak ortak adımları görüştüğünü açıkladı.

İki bakan, Singapur’da yapılan 51. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın oturum aralarında bir araya geldi.

Görüşmede ağırlıklı olarak Menbiç ile ilgili yol haritasının ele alındığı bildirildi.

Görüşme, Washington’un, terörü desteklemekle suçlanan ABD’li rahip Andrew Brunson’un yargılanmasıyla bağlantılı olarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik yaptırım kararı almasının ardından gerçekleşti.

Amerika uluslararası ilişkilerde uyguladığı kabadayı tavrını Türkiye’ye yönelikte sergiledi. ABD’nin bölgesel bütün planlarında Türkiye aktif rol aldı. Ancak ABD’nin kabul edilemez aşağılayıcı tavrı sonucunda yaptırımlarla karşı karşıya kaldı.

Türkiye, yaptırımların kabul edilemez olduğunu açıklamasına rağmen ABD’ye karşı herhangi bir olumsuz tavır sergilemedi. Maliye Bakanı Berat Albayrak’da, ‘ABD ile ilişkiler hiçbir zaman kopmaz’ şeklinde açıklamada bulundu.

Son olarak Singapur’da yapacakları yüz yüze görüşmeden önce ABD tarafının talebi üzerine 1 Ağustos’ta telefonda görüşen Çavuşoğlu ve Pompeo, 18, 26 ve 28 Temmuz’da yaptıkları telefon konuşmalarıyla son 15 günde 4 kez istişarede bulunmuştu.

Çavuşoğlu, ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile de ayrı ayrı ikili görüşmeler gerçekleştirmişti.