Çavuşoğlu ABD’de: Ankara, Defalarca Sokulduğu Aynı Delikte
18 Mayıs 2022

Çavuşoğlu ABD’de: Ankara, Defalarca Sokulduğu Aynı Delikte

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, defalarca sokulduğu delik olan ABD ile ilişkilerdeki sorunları çözmek istediğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’yi PYD/PKK’yı resmi olarak binlerce tır silahla teçhiz etmesine rağmen “dost ve müttefik” olarak nitelerken, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini ise PKK’ya verdikleri destek yüzünde veto edeceklerini açıklayıp, “Bir delikten Müslüman iki kez sokulmaz” ifadesini kullanmıştı.

ABD'de temaslarda bulunmak üzere New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkevi'nde Türk-Amerikan toplumu üyeleriyle buluştu.

Burada davetlilere yaptığı konuşmada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ikili bir görüşme de gerçekleştireceğini açıklayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

ABD ile ilişkilerimizdeki yaşadığımız sorunları çözmek istiyoruz. Roma'daki toplantı, Cumhurbaşkanımızla Biden arasındaki görüşme, bu anlamda önemli bir görüşme oldu. Sayın Biden'ın teklifiyle stratejik mekanizma kurduk. Bu mekanizmanın amacı ikili ilişkilerimizde ve bölgede yaşadığımız sorunlar görüş ayrılığı içinde olduğumuz konuların çözülmesi ya da bu konuda nasıl birlikte hareket edebiliriz diye çalışmalar yapmak.”

“Bir Delikten Müslüman İki Kere Sokulmaz”

PYD/PKK’yı ve küresel çapta terörü finanse eden, binlerce tır silahla teçhiz eden, Türkiye’nin tüm çağrılarına rağmen teröre destek veren ve defalarca sokulmasına rağmen ABD’yi “dost ve müttefik” olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine evet demeyeceklerini ise PKK’ya verdikleri destek yüzünden olduğunu ifade etmişti. Erdoğan veto kararını gerekçelendirirken de “Bir delikten Müslüman iki kez sokulmaz” ifadesini kullanmıştı. ABD'ye de aynı tepkiyi gösterip, tüm ortaklılklardan çekilmesi gerekirken Ankara, ABD ekseninde bir dış politika izlemeyi sürdürüyor.

Erdoğan önceki günkü konuşmasında İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği hakkında şunları söylemişti:

Çok açık net samimi söylemem lazım. Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık net bir tavrı söz konusu değil. Kaldı ki bu süreç içinde terör örgütlerine karşı karşıyız deseler bile ki tam aksine teslim etmeleri gereken teröristleri teslim etmemelerine yönelik açıklamalar var. Teslim edeceklerini söyleseler bile bir delikten Müslüman iki kez sokulmaz. İsveç terör örgütlerinin kuluçka merkezi. Parlamentolarında teröristleri getirip konuşturuyorlar. Hatta hatta PKK yanlısı teröristler var. Biz bunların neyine güveneceğiz. Pazartesi Türkiye'ye geleceklermiş kusura bakmasınlar yorulmasınlar. Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların NATO'ya girmesine biz evet demeyiz. NATO güvenlik örgütü olmaktan çıkar. Buna evet dememiz mümkün değil. Kusura bakmasınlar