Boykotla Göz Boyadılar, Selman’a Koştular
24 Ekim 2018

Boykotla Göz Boyadılar, Selman’a Koştular

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Prens Selman’ın organize ettiği “Çölde Davos” adı verilen ve Batılı liderlerin Kaşıkçı cinayeti sebebiyle boykot ettiği konferansta ilk gün Fransa, Çin, ABD, Japonya ve İngiltereli şirketler, 50 milyar dolarlık anlaşma zaptına imza attı.

Suudi Arabistan’ın petrol şirketi “Aramco”, ‘Çölde Davos’ adı verilen konferansta 34 milyar dolarlık anlaşma yaptığını açıkladı.

Suudi petrol şirketi Aramco'nun CEO'su Emin Nasır basına yaptığı açıklamada, "Burada herkes Cemal Kaşıkçı'nın ölümünden üzüntü duyuyor. Ailesi için üzülüyoruz, yaşananlardan üzüntülüyüz. Ancak sonuçta, bunu aşmamız gerekiyor. Krallık yaşananları kabul ediyor ve ülkedeki mevcut hukuk sistemiyle bu suçu işleyen insanların yargılanması için gerekli adımları atıyor" dedi.

Aramco şirketi**, Fransa, Çin, ABD, Japonya, İngiltere, Güney Kore ve Hindistan'dan** gelen şirketlerle petrol çıkartma, rafine etme, benzinlikler ve kimyasallar alanında 15 farklı anlaşmaya imza attı.

Anlaşmaya imza atan şirketler arasında Total, Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes, Hyundai Ağır Sanayi ve Sumitomo'nun bulunduğu açıklandı.

“Aramco” Dünyanın En Büyük Halka Arz Girişimi

Halka arz sürecinin 2021 yılında tamamlanması ve 100 milyar dolar toplanması planlanan Aramco’nun, halka arzının hangi borsada yapılacağı henüz kesinlik kazanmadığını belirten Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Halid el-Falih, “Aramco'nun yapısını daha da güçlendirerek elde edilecek kârın daha da artırılmasını hedefliyoruz.” açıklamalarında bulundu.

“2030 Vizyonu” çerçevesinde Aramco'nun yüzde 5'inin satılmasının planlandığı halka arz, petrole dayalı bir ekonomisi olan Suudi Arabistan'ın kaynaklarını çeşitlendirmek adına atılacak bir adım olarak nitelendiriliyor.

Her ne kadar “2030 Vizyonu”nun isim babasının Prens Selman olduğu söylense de, basında çıkan haberlerde bu fikrin isim babası olarak Türkiye’nin de 80’lerden beri danışmanlık hizmeti satın aldığı MCKinsey olduğu dillendiriliyor.

Halka arz edildikten sonra piyasa değerinin 2 trilyon dolara çıkmasını bekleyen Prens Selman, bu hedefe batılı sömürgeci devletlerin şirketleri olan, uluslararası bankalar JPMorgan, Morgan Stanley ve HSBC; bağımsız danışmanı yatırım şirketleri Moelis & Co ve Evercore, yasal danışmanı ise hukuk şirketi White & Case ile birlikte yürüyor.