Blinken, Kahire'de Sisi İle Ateşkesi Görüştü
22 Mart 2024

Blinken, Kahire'de Sisi İle Ateşkesi Görüştü

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi ve mevkidaşı Samih Şukri ile Gazze’de muhtemel bir ateşkes için görüşmeler gerçekleştirdi.

Blinken, 7 Ekim’den bu yana Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret ettiği altıncı bölgesel turunu, bugün “İsrail”de tamamlayacak.

Mısır'ın başkenti Kahire'de konuşan Blinken, Filistin yetkilileri için reformun bazı adımlarının atıldığını ama daha fazlasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu reformların ateşkes sonrası Gazze’nin yönetiminin de Abbas rejimine verilmesi ve Batı Şeria ile tek elden yönetilmesini hedefliyor. ABD ve “İsrail”e Yakınlığıyla bilinen Mahmut Abbas, kısa süre önce yeni Başbakan Muhammed Mustafa’yı atayarak rolünü üstlenmiş ve ilk adımı atmıştı.

Blinken, gıda yardımlarının artırılması ve acil adımların belirlenmesi konusunda Arap liderlerle anlaştıklarını da aktardı.

Rehineler hakkında da konuşan Blinken, rehine takası üzerine her gün çalıştıklarını ama hala zorlukların olduğunu belirterek, belli bir tarih veremeyeceğini söyledi. Dışişleri bakanı "bunun mümkün olduğuna inanmaya devam ediyorum" temennisinde bulundu.

Blinken, Mısır ve Suudi Arabistan ziyaretinin amacının ‘kalıcı bir bölgesel barışın sağlam temellerini’ tartışmak olduğunu da ifade etti.

Blinken, Washington’un ilk kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) yaklaşmakta olan kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze’de ‘derhal ateşkes’ çağrısında bulunan bir karar tasarısı sunduğunu da hatırlattı.

Ancak Blinken, ateşkesin Gazze’de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olması gerektiğini de vurguladı.

Blinken-Şukri Görüşmesi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile bir basın toplantısı düzenledi.

“Refah'ta büyük bir askeri operasyon hata olur ve Hamas'ı yenmek için buna gerek yok” diyen Blinken, büyük bir saldırının daha fazla sivil ölümü anlamına geleceğini ve Gazze'deki insani krizi daha da kötüleştireceğini ifade etti. Blinken, Cuma günü ‘İsrail'deki görüşmelerde Refah konusunun da ele alınacağını açıkladı.

Filistin Yönetimi: “Somut Bir Sonuç Göremiyoruz”

Filistin Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada ise, “ABD Dışişleri Bakanı’nın bölgeye yaptığı tur ve tekrarlanan acil ateşkes ve takas taleplerinden somut bir sonuç göremiyoruz. Çünkü ‘İsrail’, şu anda olduğu gibi bu turlarla birlikte halkımıza yönelik saldırganlığını artırıyor” denildi.

Bakanlık, İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi’ndeki her yere ayrım gözetmeksizin saldırıları artırmasına ek olarak, Şifa Tıp Kompleksi’ni yeniden işgal ettiğine, çok sayıda vatandaşı öldürdüğüne, yüzlercesini gözaltına aldığına ve onlara vahşice işkence yaptığını açıkladı.