Birol Yıldırım, Karakolda İşkenceye Maruz Kalmış
21 Haziran 2021

Birol Yıldırım, Karakolda İşkenceye Maruz Kalmış

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İstanbul Esenyurt Polis Merkezi’nde hayatını kaybeden Birol Yıldırım’ın polis ve bekçiler tarafından dövüldüğü ve gördüğü işkence sonrasında vefat ettiği ortaya çıktı. İstanbul Valiliğinden konuya dair yapılan ilk açıklamada "Bekleme salonundayken aniden fenalaşıp hayatını kaybetti" denilmişti. Türkiye'de son dönemlerde polis ve bekçilerin karıştığı işkence ve şiddet olaylarında artış gözlemleniyor.

Polis merkezinin güvenlik kameralarının kaydettiği görüntüde bir güvenlik şirketinde amir olarak çalışan Birol Yıldırım’ın gözaltına alınan bir çalışanının durumunu sormak için karakola gittiği ve çıkarken polis ve bekçiler tarafından darp edildiği görünüyor. Daha sonra kamera olmayan mutfak bölümüne doğru çekilen Yıldırım’ın aniden vefat ettiği kamuoyuna duyurulmuştu.

Başsavcılık: Soruşturma Tüm Yönleriyle Sürdürülüyor

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, polis merkezinde gözaltında bulunduğu sırada hayatını kaybeden Birol Yıldırım ile ilgili soruşturmanın “titizlikle” sürdüğünü bildirdi. Savcılık açıklamasında, "Detaylı inceleme devam etmekte olup soruşturma tüm yönleriyle araştırılmak suretiyle titizlikle sürdürülmektedir" denildi.

Cumhuriyet Savcılığının aynı gün polis merkezindeki güvenlik kamerası kayıtlarını temin ederek sesli ve görüntülü materyallerle olay yeri incelemesini yaptığına yer verilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"Ölen şahısla ilgili adli muayene yapılmış olup ölüm sebebi ve zamanının tespiti için Adli Tıp Kurumuna sevk edilmiştir. Olayla ilgili olarak polis merkezinde görevli tüm polisler, bekçiler ve sivil vatandaşlar olmak üzere olay mahallinde bulunan tüm kişilerin ifadelerine başvurulmuştur. Güvenlik kamera kayıtlarıyla ilgili teknik analiz ve Adli Tıp Kurumundaki detaylı inceleme devam etmekte olup soruşturma tüm yönleriyle araştırılmak suretiyle titizlikle sürdürülmektedir."

Hayatını kaybeden Birol Yıldırım’ın annesi ise, “Devletin polisi benim çocuğumu nasıl öldürüyor? Nasıl güvenilecek polise?” diyerek karakoldaki linçe tepki gösterdi.