Biden Hakkında Yolsuzlukla İlgili Soruşturma Kararı
13 Eylül 2023

Biden Hakkında Yolsuzlukla İlgili Soruşturma Kararı

Köklü Değişim Medya

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy, Joe Biden hakkında resmi azil soruşturması talimatı verdi.

Cumhuriyetçi partiden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, "Temsilciler Meclisi Komitelerimize Başkan Biden hakkında resmi bir azil soruşturması açmaları talimatını veriyorum. Cumhuriyetçi vekiller, Başkan Biden'ın yolsuzluk konusundaki davranışlarına ilişkin ciddi ve inandırıcı iddiaları ortaya çıkardı" dedi.

Kararı basın toplantısıyla duyuran McCarthy, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin Biden hakkında "ciddi ve güvenilir" iddialar öne sürdüğünü, azil soruşturmasının ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hesap Verilebilirlik Komitesi Başkanı James Comer tarafından yürütüleceğini bildirdi.

Kararı kolay bir şekilde almadığını ve partisiyle alakası olmadığını ifade eden Cumhuriyetçi McCarthy, "Temsilciler Meclisi Komitesine Başkan Biden hakkında görevi kötüye kullanma nedeniyle resmi azil soruşturması açılması çağrısında bulunuyorum." diye konuştu.

Temsilciler Meclisi Başkanı, soruşturmanın Cumhuriyetçi vekil James Comer tarafından yürütüleceğini bildirdi. McCarthy, kanıtlar kendilerini nereye götürürse oraya kadar gideceklerini söyledi.

McCarthy, Biden'ın Başkan Yardımcılığı döneminde görevini kötüye kullandığını ve bu vesileyle oğlu Hunter Biden'ın babasının görevini iş ilişkilerinde imtiyaz elde etmek için kullandığını iddia etti.

Biden'ın Başkanlık döneminde de "ailesine özel muamele" edildiğini savunan McCarthy, "Amerikan halkının kamu görevlerinin satılık olmadığını bilmesi gerekiyor." dedi.

McCarthy, süreci elde edilen delillerin belirleyeceğini ifade etti.

ABD’de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki siyasi çekişme seçimlerde şiddete dönüşmüştü. Donald Trump’ın seçimi kaybetmesi üzerine parlemento binasını basmıştı. Bu çekişme ABD’nin dış siyasette de ikiye bölünmesine neden olmuş, Suudi Arabistan yönetimi Biden ve Demokratları zor durumda bırakmak için petrol üretiminde kesintiye gidip, petrol fiyatlarını yükselterek ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin lehine kararlar almıştı. Bilindiği üzere enerji şirketleri Cumhuriyetçileri desteklerken, teknoloji şirketleri ise Demokratları fonluyor. Trump, aleyhine açılan davalardan sonra Biden’a karşı açılan bu dava misilleme olarak niteleniyor.

ABD'de bir başkanın azledilebilmesi için hem Temsilciler Meclisi, hem de Senato'da azil kararı çıkması gerekiyor. Temsilciler Meclisi'nden yeterli sayıda azil oyu çıkma ihtimali olsa da, Senato'da Demokratlar çoğunlukta olduğu için azil kararı çıkması mümkün gözükmüyor.