Biden, Gazze’de Ateşkes İçin Pazartesi’yi İşaret Etti
27 Şubat 2024

Biden, Gazze’de Ateşkes İçin Pazartesi’yi İşaret Etti

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’de geçici bir ateşkes anlaşmasına Pazartesi'ye kadar varılmasını umduğunu söyledi.

Katar’daki ateşkes görüşmelerinde “İsrail” ve Hamas yetkililerinin anlaşmaya yaklaştığı haberleri servis edilirken, New York'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Joe Biden’dan ateşkes anlaşmasının en geç Pazartesi günü başlayabileceğine dair bir açıklamada bulundu.

Biden, gazetecilerin sorusu üzerine, "Ulusal güvenlik danışmanım bana yaklaştığımızı söyledi. Yakınız. Henüz işimiz bitmedi. Umudum önümüzdeki Pazartesi’ye kadar anlaşmaya varılması” dedi.

Reuters, ABD'li bir yetkilinin, 10 Mart’ta başlayacak Ramazan ayına kadar anlaşmaya varılması için Amerikalı müzakerecilerin uğraştığını söylediğini aktardı.

El Cezire’ye konuşan kaynaklar, 400 Filistinli mahkumun, 40 kadın, çocuk ve ileri yaştaki rehineyle değiştirilmesinin masada olduğunu bildirdi.

Öte yandan NBC'nin Late Night With Seth Meyers programına katılan Biden, Gazze'de tutulan esirlerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılması halinde “İsrail”in Ramazan ayında devam eden saldırılarını geçici olarak durdurmayı kabul ettiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, “İsrail”in Gazze'de öldürülen Filistinli sivillerin sayısının şu anda 30 bine yaklaşması nedeniyle uluslararası desteği kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu da söyledi.

”İki Devletli Çözümü" İşaret Etti

Biden, katıldığı televizyon programında Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve İslam İş Birliği Teşkilatı’nın ciddi çaba sarf ettiği Washington menşeli “İki Devletli Çözüm” plana işaret etti.

Biden, eğer geçici bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varılırsa, "dinamiği değiştirebileceğimiz ve iki devletli bir çözüme ulaşmak için bir sürece sahip olabileceğimiz yönde ilerleyebileceğiz" diye ekledi.