Biden’dan Banka İflasları Hakkında Açıklama: “Kapitalizm Böyle İşliyor”
14 Mart 2023

Biden’dan Banka İflasları Hakkında Açıklama: “Kapitalizm Böyle İşliyor”

Köklü Değişim Medya

Faizli iktisat nizamı ile çoğunluğu sefalete sürükleyen ve bir avuç azınlığı koruyup zenginleştiren laik kapitalist sömürgeci ideolojinin lokomotifi ABD’de Silikon Vadisi Bankasının (SVB) ardından New York merkezli Signature Bank da iflas ederken, ABD Başkanı Biden, “Kapitalizm böyle işliyor” ifadesi ile lokomotifi oldukları nizamın bozukluğunu kabullenmiş oldu.

ABD’de Silikon Vadisi Bankasının (SVB) ardından New York merkezli Signature Bank’ın da iflasının ardından yaşanan panik havası tüm dünyada etkili oluyor.

Köklü-Değişim,Biden’dan-Banka-İflasları-Hakkında-Açıklama,“Kapitalizm-Böyle-İşliyor”-2.jpg

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 2008'den bu yana ABD'de en büyük banka iflası olarak değerlendirilen SVB'yi kurtarmayacaklarını ancak mevduat sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak ve krizin sağlam bankalara sıçramaması için çalıştıklarını açıklamıştı.

Biden: “Kapitalizm Böyle İşliyor”

Dün sosyal medya hesabından açıklama yaparak halka ve piyasalara güven vermeyi amaçlayan ABD Başkanı Joe Biden, mali krizin tekrarlanmamasını sağlamak için çalıştığını söyledi ve bir kez daha ülkenin bankacılık sistemine güven çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden Silvergate, Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın çöküşünün ardından "Amerikalılar bankacılık sisteminin güvenli olduğuna güvenebilir" dedi.

Biden yaptığı konuşmada, bireysel ve kurumsal müşterilerin bankalardaki mevduatlarına ulaşabileceklerini belirtirken Kongre ve bankacılık düzenleyicilerinden bankalar için kuralları güçlendirmelerini isteyeceğini söyleyip, bu konuda selefi Trump’ı suçladı.

ABD Başkanı, çöken bankalarla ilgili olarak "Bilerek risk aldılar ve risk karşılık vermeyince yatırımcılar paralarını kaybediyor. Kapitalizm böyle işliyor" ifadesi ile bozuk nizam laik kapitalist nizamı tarif etmiş oldu.

Sorumlulardan hesap sormanın önemini vurgulayan Biden, mükelleflerin ise herhangi bir zarara uğramayacağını söyleyerek panik havasını yumuşatmaya çalıştı.

Kurtarma Paketi Var mı?

Beyaz Saray ve diğer yönetim yetkilileri, eylemlerinin bir kurtarma paketi olmadığı konusunda altını çizerek açıklamalar yapıyor. Ancak Harvard Üniversitesi ekonomisti Kenneth Rogoff, hükümetin iki bankanın mevduat sahiplerini haklı olarak koruduğunu kabul etmekle birlikte, onları bir bütün haline getirmek için harcanan paranın "kesinlikle bir kurtarma" operasyonu olduğunu söyledi.

Rogoff, "Hükümet mali krizden sonra sigortasız mevduat sahiplerini ve para fonlarını kurtarmayacağını beyan etmişti" dedi. “Anladığım kadarıyla temelde her şeyi garanti ediyor. Yani bu kesinlikle bir kurtarma paketi.”

2008 krizinde milyarlarca doları piyasaya pompalayarak kapitalist ideolojinin ilkelerinden taviz veren ABD, bir kez daha bu uygulamaya hazırlanıyor.

ABD, Wall Street çöküntüsünde de kurtarma eyleminde bulunmuş ve kapitalizmin bekasını korumak için vergi mükelleflerinin sırtına 700 milyar dolarlık yük bindirmişti.