Başıboş Köpeklerin Isırdığı Kuduz Olan Çocuk Ölümü Bekliyor
04 Kasım 2022

Başıboş Köpeklerin Isırdığı Kuduz Olan Çocuk Ölümü Bekliyor

Köklü Değişim Medya

Bitlis'te köpek ısırması sonrası kuduz şüphesiyle hastaneye kaldırılan iki çocuktan birine kuduz teşhisi kondu. Başıboş köpek sorununa çare bulunamaması yüzünden her gün yeni bir ölüm ya da yaralanma olayı yaşanmaya devam ediyor.

Bitlis'te köpek ısırması sonrası kuduz şüphesiyle hastaneye kaldırılan iki çocuktan birinde virüse rastlandı. Çocukta hırçın davranışlar olduğunu söyleyen Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr. Ali Bülent Cengiz, tanının kesinleştiğini söyledi.

9 yaşındaki Polat Ergün'de kuduz virüsüne rastlanmadığı bildirildi. Polat Ergün'ün yarın taburcu edilmesi bekleniyor.

Kuduz belirtileri gösteren 10 yaşındaki Mustafa Erçetin'in ise ilk iki testinin negatif çıktığı ancak üçüncü testte virüse rastlandığı açıklandı.

Çocuğun durumuna ilişkin Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz açıklama yaptı.

Cengiz, 19 Ekim'de çocuğun ısırılan sağ kolunda uyuşma başladığını Adilcevaz'da ilk tedavisi ve aşısının ardından Hacettepe'ye getirildiğini söyledi.

İlk tetkiklerde çocuğun sudan korktuğu ve tükürük salgısının arttığının tespit edildiğini belirten Cengiz, çocukta hırçın davranışlar ve anlamsız konuşmalar da gözlemlediklerini kaydetti.

Cengiz, bunun üzerine çocuğun 21 Ekim'de yoğun bakıma alındığı bilgisini verdi.

Kuduz Tanısı Kesinleşti

Çocuktan alınan numunelerin veteriner enstitüsünde incelendiğini dile getiren Cengiz, "Kuduz hastalığına ait bulgular olmak üzere bunu kanıtlamak için tetkikler istedik. İlk 2 tetkiki negatif geldi, yalnız 3. örneğinde tükürükte kuduz virüsünün saptandığı belirtildi. Tanı kesinleşti" açıklamasında bulundu.

Prof Cengiz, ağrılarının artması üzerine çocuğun uyutulduğunu ve solunum cihazına bağlandığını söyledi.

Hastaneye başvurunun geç olması nedeniyle önleme anlamında yapılacak bir müdahale olmadığını da ifade eden Cengiz, "Bundan sonraki süreç yoğun bakımda devam edecek" açıklamasıyla işleyen süreç hakkında bilgi verdi.