“Astana Üçlüsü” Tahran’da Toplanıyor
13 Temmuz 2022

“Astana Üçlüsü” Tahran’da Toplanıyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Astana Üçlüsü olarak bilinen Rusya, Türkiye ve İran, gelecek hafta Suriye’yi görüşmek üzere Tahran’da toplanıyor. ABD’nin himayesindeki Cenevre görüşmelerinin altyapısı olan Astan platformu sahadaki operasyonlar ve masada aldığı kararlarla Esed rejimini ayağa kaldırmak için yıllardır büyük çaba sarf ediyor.

Putin, Reisi ve Erdoğan Tahran'da gelecek hafta Suriye'yi görüşmek üzere toplanacak. Ordusu ve halk desteği olmayan zorba Esed rejimini Washington’ın 2015 yılında davetiyle açıktan destekleyen Rusya ve İran bazı menfaatler karşılığında yüzbinlerce Müslümanı vahşice katletmişti. Türkiye ise rejim muhaliflerini kuzeyde gerçekleştirdiği operasyonlarda yanına çekmesiyle Esed rejimine nefes aldırmış ve Halep başta olmak üzere birçok şehir ve stratejik bölge Esed rejimine teslim edilmişti. İdlib’e sıkıştırılan muhalefet Ankara’nın Moskova ile imzaladığı mutabakatlar doğrultusunda hareket ederek halkın İslami devriminin adım adım yok edilmesini izlerken, ABD Esed ile savaşmaya devam eden grupların özellikle lider kadrosuna dronelarla saldırılar düzenliyor.

Astana Üçlüsü Tahran’da Toplanacak

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gelecek hafta İran'ı ziyaret edeceğini açıkladı. Bu görüşmede Türkiye'nin Suriye'de düzenlemek istediği askeri operasyonun öncelikle gündeme gelmesi bekleniyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Putin'in gelecek hafta salı günü Tahran'a giderek İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye konusunda gerçekleştirilecek üçlü toplantıya katılacağını duyurdu. Vladimir Putin, şubat ayı sonunda Ukrayna'da başlayan Rus işgalinden bu yana ikinci defa Rusya dışına bir ziyaret gerçekleştirmiş olacak.

Peskov ayrıca Rusya Devlet Başkanı'nın İran ziyareti sırasında Erdoğan ile ayrı bir görüşme yapacağını da belirtti.

Kremlin Sözcüsü, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihraç edilebilmesi için Türkiye'nin de dahil olduğu görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Tahran ve Moskova daha önce yaptıkları açıklamalarda, Ankara'nın Suriye'ye yapacağı olası askeri operasyona sıcak bakmadıkları mesajını vermişti. Rusya, Türkiye'nin "sınır güvenliği" gerekçesiyle yapmak istediği operasyonun “sınırlı olması”, geniş çaplı olmaması konusunda uyarmıştı. Türkiye de bu operasyonun sınırlı olacağı sinyalini vermişti. Bu operasyonun ABD’nin himayesindeki YPG/PKK ile çatışmadan çok sınırda güvenli bölge şeridi kurmaya yönelik olduğu biliniyor. Türkiye’de seçimler yaklaşırken hem muhalefetin Suriyeli muhacirlere karşı oluşturmuş olduğu kamuoyunu bertaraf etmek hem de milliyetçi oylara yönelik bir çalışma olduğu düşünülüyor. Hükümet Kurulacak güvenli bölgelere seçimden önce az da olsa Suriyeli muhaciri iskan etmeyi planlıyor.