Arap-“İsrail” Savaş Belgelerinin Açıklanması Mısır’da Tartışma Çıkarttı!
08 Ekim 2021

Arap-“İsrail” Savaş Belgelerinin Açıklanması Mısır’da Tartışma Çıkarttı!

Şarku’l Avsat - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

“İsrail” tarafından yayınlanan Ekim 1973 Arap-“İsrail” Savaşı’na dair yeni belgeler, hayatı büyük gizemlerle dolu Mısırlı silah tüccarı Eşref Mervan'ın savaştaki rolü konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

Yahudi varlığının Arap-“İsrail” Savaşı'na ilişkin belgeleri yayınlaması, 14 yıl önce Londra’da şüpheli bir şekilde ölene kadarki hayatı büyük gizemlerle dolu Eşref Mervan hakkındaki tartışmayı alevlendirdi.

Zirâ “İsrail”, Mervan’ın Yom Kippur Savaşı sırasında Mossad için ajanlık yaptığını iddia ederken, bunun tam tersini savunan Mısır resmi belgeleri ise Mervan’ı zafere katkıda bulunan bir kahraman olarak görüyor.

Başbakanlığa bağlı “İsrail” Arşiv Dairesi, dün “İsrail”in Mısır ve Suriye'ye karşı yürüttüğü Yom Kippur Savaşı’nın 48. yıl dönümünde, savaş öncesi ve sırasındaki sahneleri ortaya çıkaran protokoller ve belgeler yayınladı.

Savaş sırasındaki 14 tutanak, hassas siyasi-güvenlik istişarelerine dair 21 kayıt ve başbakanlık divanında toplanan 26 rapor dâhil olmak üzere yayınlanan belge sayısı bin 292 sayfaya ulaşıyor.

“İsrail” kanalı Kan'ın haberine göre yayınlanan protokollerden birinde, savaşın başlamadan yaklaşık 10 ay önce “İsrail”li siyasi ve güvenlik liderlerinin huzurunda özel bir oturum düzenlendiği, öncesinde “İsrail”in Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat'ın yakın danışmanı Eşref Mervan'dan bilgi aldığı söyleniyor.

“İsrail”, Mervan'ın Mısır'ın savaş açma niyeti hakkında bilgi vererek Mossad ile işbirliği yaptığını belirtiyor. Oturum sırasında, savaş olasılığı konusunda yetkililer arasında görüş ayrılıklarının ortaya çıktığı da ekleniyor. Zirâ dönemin Mossad Direktörü Zvi Zamir, Başkan Sedat’ın büyük baskı altında olduğunu, bu nedenle planlarını tahmin etmenin zor olduğunu düşünürken Savunma Bakanı Moşe Dayan ise Mısır'ın topyekün bir savaş değil de yalnızca yıpratma savaşları yürüteceğini öngörüyordu.

Mısır bu anlatıları reddederken resmi makamlar ise bir ordu subayı, Abdunnasır’ın yardımcısı ve Sedat'ın siyasi ve güvenlik danışmanı olduğunu söylediği Mervan'ı ülkesine çeşitli görevlerde hizmet etmiş bir ‘ulusal kahraman’ olarak sunuyor.

Haziran 2007’de Londra’da evinin balkonundan gizemli bir şekilde düşerek hayatını kaybeden Eşref Mervan’ın suikasta mı kurban gittiği veya intihar mı ettiği henüz resmi olarak açıklanmış değil.

Dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek Mervan’ın naaşının ülkeye transferi ve cenaze töreninin düzenlenmesi için tüm destek ve kolaylıkların sağlanmasını emretmiş, bir vatansever olduğunu söylediği Mervan’ın ülkesine hizmet ettiğini vurgulamıştı. Aynı zamanda “Henüz ortaya çıkma zamanı gelmemiş vatansever eylemlerde bulunan Mervan, kesinlikle kimsenin casusu olmadı” ifadelerini kullanmıştı.

Mısır ordusunda Manevi Meseleler Dairesi eski direktörü Tümgeneral Samir Ferec yaptığı açıklamada, “Mervan, Hüsnü Mübarek'in de ifadesiyle Ekim zaferlerinde önemli bir rol oynadı. Ancak bu rolün detayları, ülkeler ve bireyler için birçok soruna neden olabileceği için Mısır'ın sırrı olarak kalacak. “İsrail” ise savaştaki yenilgisini örtbas etmek ve zavallı imajını güzelleştirmek amacıyla zaman zaman bu tür iddiaları öne çıkarıyor” ifadelerine başvurdu. Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Forumu Başkanı Samir Gattas ise “Mervan, ‘İsrail’ anlatılarının aksine, Sedat tarafından ‘İsrail’lileri aldatmak için kullanılan ikili bir ajandır. Stratejik aldatma planı kapsamında, zamanlama haricinde 1973 savaşına dair tüm ayrıntıları ona verdi” diyor.

Arşivci Ruti Abramovitch ise konuyla ilgili bir açıklamasında “48 yıl aradan sonra Yom Kippur Savaşı çevresinde hükümet dâhilindeki dinamiği ilk kez takip edebilir, zorlu mücadele sürecini yürüten ülke liderlerinin çekincelerini, kafa karışıklıklarını ve yürüttükleri karmaşık tartışmalara tanık olabilirsiniz. Şu anda halka açık olan bu sayfalar, ‘İsrail’ için en önemli tarihi olaylardan birinin siyasi, askeri veya uluslararası sahnesinde yaşanan dramatik olaylar sırasında yazılmış orijinal arşiv materyalleridir” diyor.

‘İsrail’ gazetesi Maariv’in haberine göre, Yom Kippur Savaşı Merkezi'nde Dokümantasyon ve Araştırma Komitesi Başkanı Uri Bar-Joseph, ortaya çıkarılan materyallerin 8 yıl önce Arşiv Dairesi tarafından yayına hazırlandığını belirtti. Aynı zamanda “Dönemin Başbakanı Netanyahu, talebimizi hiçbir açıklama yapmadan defalarca reddettikten sonra bu materyalleri yayınlamama kararı aldı. Biz de istediğimiz tüm materyallerin yayınlanmasına karar veren Yargıtay'a gittik” ifadelerine başvurdu.

1948 Arap-“İsrail” Savaşı (Nekbe) 1956’daki Süveyş Savaşı ve Haziran 1967'deki Altı Gün Savaşı’nın (Nekse) ardından dördüncü Arap-“İsrail” savaşı sayılan ve Mısır’da Ramazan Savaşı olarak bilinen Ekim 1973 Savaşı’nı Mısır ve Suriye “İsrail”e karşı aniden başlatmış, Mısır ordusu “İsrail” kontrolündeki Süveyş Kanalı'nı geçmeyi başarmıştı.

“İsrail”, Altı Gün Savaşı’nda Mısır'dan Sina'yı, Suriye'den Golan Tepeleri'ni ve Ürdün yönetimi altındaki Batı Şeria'yı ve Mısır askeri yönetimi altındaki Gazze Şeridi’ni işgal etmişti.

Hicri 10 Ramazan 1393'e tekabül eden 6 Ekim 1973 Savaşı, 24 Ekim'de Arap ve “İsrail” tarafları arasında imzalanan ateşkes anlaşmasıyla resmen sona ermiş, ancak anlaşma 28 Ekim'e kadar Mısır cephesinde fiilen yürürlüğe girmemişti.