Aralık Ayı Açlık Sınırı 1941, Yoksulluk Sınırı 6323 lira
01 Ocak 2019

Aralık Ayı Açlık Sınırı 1941, Yoksulluk Sınırı 6323 lira

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Türk-İş, Aralık ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının 1941 lira, yoksulluk sınırının ise 6323 lira olduğunu açıkladı. 2019 yılı için net asgari ücret ise, 2 bin 20 TL olarak belirlendi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 1941 lira, yoksulluk sınırının ise 6323 lira olduğunu belirledi.

Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 2393 lira olarak hesaplandı.

'Asgari Ücret 2020, Açlık Sınırı 1941 Lira

Türk-İş açıklamasında asgari ücretin uzun bir aradan sonra açlık sınırının üzerine çıktığına dikkat çekildi. Açıklamada, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 2019 yılı için net asgari ücret 2020.90 TL olarak kararlaştırılmış ve uzun bir aradan sonra 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak belirlenen tutarın üstüne çıkılmıştır" denildi.

Açıklamada, "Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları, özellikle marketlerde, ülke genelinde yürütülen enflasyonla mücadele kapsamında indirimlidir.” ifadelerine yer verildi.

Açlık Sınırı Nedir?

Açlık sınırı; 4 kişiden oluşan bir ailenin temel gıda ihtiyacı için harcadığı minimum giderdir. Çalışan ve biri 0-6 diğeri 6-15 yaş arası olan 4 kişilik bir aileye göre hesaplanır. Açlık sınırı; bir ailenin hayatta kalabileceği kaloriyi alması için güncel şartlarda gereken para miktarını temsil ediyor.

Yoksulluk Sınırı Nedir?

Yoksulluk sınırı; toplumun en küçük birimi olarak ele alınan 4 kişilik bir aile topluluğunun zorunlu harcamalarının minimum ne kadar olması gerektiğini hesaplayan değerdir. Yoksulluk sınırı; Kira, ulaşım, su, elektrik, eğitim, giyim, iletişim, kültürel etkinlik gibi en temel ihtiyaçların gerçekleştirilmesi için gerekli olan para miktarını ifade etmektedir.