Ankara’nın “Dost ve Müttefiği” ABD, YPG ile Ortak Tatbikat Yaptı
09 Eylül 2022

Ankara’nın “Dost ve Müttefiği” ABD, YPG ile Ortak Tatbikat Yaptı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her fırsatta “dost ve müttefik” olarak nitelediği ve koordinasyon içerisinde dünya çapında operasyonlara katıldığı ABD, Suriye-Irak-Türkiye sınır üçgeni yakınlarında omurgasını PYD/PKK’nın oluşturduğu SDG ile ortak askeri tatbikat yaptı.

Uluslararası Koalisyon güçleri ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Haseke ilinin kuzeydoğusunda, Suriye-Irak-Türkiye sınır üçgeni yakınlarında yer alan el-Malikiye (Derik) ilçesi kırsalındaki ‘Tekil Bekil’ köyünde gerçek mühimmatla ortak askeri tatbikat gerçekleştirdiler. Tatbikatta ABD yapımı Bradley araçlarının yanı sıra ağır ve orta menzilli silahlar yer aldı.

Tankların ve ağır silahların yer aldığı tatbikata katılan onlarca ABD’li asker ve Uluslararası Koalisyon Birleşik Ortak Görev Gücü’nden komutanlar, SDG üyelerinin topçu, havan topu ve güdümlü füze kullanımı konusundaki eğitimlerini denetlediler. Uluslararası Koalisyona ait savaş uçakları ve helikopterler de bölgede alçak uçuşlar gerçekleştirdi.

Ankara bir süredir Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütüne karşı operasyon düzenleyeceğini ileri sürerken, “dost ve müttefiği” ABD de terör örgütlerini eğitmeye devam ediyor.

Tatbikat, SDG ve İç Güvenlik Güçleri’nin (Asayiş) el-Hol Mülteci Kampı’nda DEAŞ bağlantılı hücrelere karşı başlattıkları ve kapsamlı güvenlik operasyonu 14. Gününde yapıldı.

ABD, tatbikatı DEAŞ ile mücadele kapsamında eğitim amaçlı olduğunu ileri sürerek PYD/PKK’ya meşruiyet kazandırmaya çalışıyor. PYD/YPG ismi fazlaca gündeme gelip, PKK ile organik bağı ortaya çıkınca ABD, bu ismi SDG olarak değiştirmişti. Türkiye’nin gözü önünde binlerce tır silahı bu bölgeye gönderen ABD, DEAŞ ile mücadeleyi bahane etse de asıl hedefi Esed rejimini ayakta tutmak ve devrimin yeniden harekete geçmesi durumda bu silahları ve eğittiği SDG’yi kullanmak olduğu düşünülüyor.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Temsilcisi Nicolas Granger, ABD güçlerinin DEAŞ’a bağlı uyuyan hücrelere karşı mücadeleyi sürdürmek için Suriye'nin kuzeydoğusundaki görevlerini ve çabalarını sürdürdüğünü vurguladı. ABD’li diplomat, Kamışlı ve Haseke şehirlerinde Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi yöneticileri, Özerk Yönetim’e bağlı taraflar, Suriye Demokratik Konseyi (SDK) ve muhalefetteki Suriye Kürt Ulusal Konseyi ile yaptığı görüşmelerde ülkesinin, hapishaneler ve mülteci kampları da dahil olmak üzere Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenliği sağlama çabalarına destek vermeye devam edeceğini ve ABD yönetiminin DEAŞ’ın yeniden ortaya çıkmasını ve yeniden örgütlenmesini engellemek amacıyla bölgede yatırım için uygun ortamın yaratılmasını sağlayacak istikrar programlarını desteklediğini belirterek asıl hedefini perdeledi.