Amerika, Katar’a Hizmetlerinden Dolayı Teşekkür Etti
08 Eylül 2021

Amerika, Katar’a Hizmetlerinden Dolayı Teşekkür Etti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ortadoğu ziyaretinin ilk durağı Katar’da ABD’ye yaptığı hizmetlerden dolayı Doha yönetimine teşekkür etti. Bilindiği üzere Katar, ABD’nin Irak ve Afganistan işgalinde El Udeyd Üssü’nü hizmete sunmuş, raporlarıyla İslam’a karşı savaşta strateji üreten Rand Coporation Düşünce Ensitütüsü’ne bir merkez tahsis etmiş ve son olarak Afganistan’da mağlub olan ABD’nin onurlu geri çekilişine imkan sağlamak için Washington ile Taliban arasında arabuluculuk faaliyetine soyunup, Kabil Havalimanı’ndan kaçırılan ABD işbirlikçilerine ev sahipliği yapmıştı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Llyod Austin, Ortadoğu ziyareti kapsamında ilk durakları Katar’a gitti. Bahreyn, Kuveyt ve Suudi Arabistan’da Ortadoğu ziyareti kapsamında yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Blinken, ABD vatandaşlarının, risk altındaki Afganlar'ın ve yabancı ülke vatandaşlarının Taliban'ın kontrolu ele geçirmesinden sonra Afganistan'dan tahliyesi sırasında oynadığı rol nedeniyle "Katarlılar'a derin şükranlarını" beyan etti. Blinken, Doha'dan geçiş yapan 58 bin kişi için Katar durağının daha huzurlu ve umut dolu bir geleceğe uzanan serüvenin ilk ayağı olduğunu ileri sürdü.

Blinken, "Katar'ın Amerikalılar, Afganlar ve birçok ülke vatandaşı için yaptıkları çok uzun süre hatırlanacak" dedi.

Blinken, bu sözlerini, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdülrahman El Tani ve Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed El Attiya'yla Afganistan'daki durum ve ticaret, terörle mücadele ve insani yardım gibi diğer konuları ele aldığı toplantıdan sonra sarfetti.

Kabil Havalimanı’nın İşletilmesi

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdülrahman El Tani, Kabil'deki havalimanını insani yardımların nakliyesi ve tarifeli uçuşların başlaması için yeniden faaliyete geçirmek amacıyla Katarlı ekiplerin teknik destek sağladığını açıkladı.

El Tani, Kabil'den uluslararası uçuşların yeniden başlayabilmesi için ekipmanların yenilenmesi ve güvenlik standartlarının karşılanması gerektiğini kaydetti.

El Tani, "Güvenlik önlemlerini uygulamaya koyabilir ve bu konuda Taliban'la anlaşabilirsek her şey daha kolay olacak" mesajını paylaştı.

El Tani, Katar'ın ve ortağı Türkiye'nin Kabil'deki havalimanının yeniden nasıl faaliyete geçirileceği konusunda Taliban'la henüz herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söyledi ve “Önümüzdeki birkaç gün içinde havalimanının yolcular ve insani yardımlar için yeniden faaliyete geçecek seviyeye gelmesini umuyoruz” temennisinde bulundu.

Blinken: “Taliban’a Taahhütlerini Hatırlattık”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, uluslararası toplumun, Taliban'a, geçerli seyahat belgesi olan ve tercih ettikleri takdirde Afganistan'dan çıkmak isteyen herkese izin vereceği yönündeki taahhüdünü hatırlattığını söyledi.

Blinken, aralarında çifte vatandaşlığı da olan ve hala Afganistan'da bulunan Amerikan vatandaşlarının sayısının yaklaşık 100 olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı'nın bu kişilerle doğrudan temas halinde olduğunu söyleyen Blinken, bu kişiler arasında Afganistan'dan ayrılmak isteyenlerin ülkeden güvenli çıkışını sağlamak için her birine sorumlu bir yetkili tayin edildiğini kaydetti.

Blinken, Taliban'ın son 24 saatte dört kişilik Amerikalı bir ailenin karayoluyla Afganistan'dan güvenli olarak çıkmasına izin vererek bu taahhüdüne bağlı kaldığını söyledi. Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Taliban'ın ailenin sınırı geçtiğinden haberdar olduğunu söyledi, ancak Amerikalılar'ın hangi ülkeye geçiş yaptığı hakkında bilgi vermedi.

Austin Kabil’deki Tahliye Operasyonunu Övdü

ABD'nin Kabil'deki çabalarını savunan Savunma Bakanı Austin, ABD'nin Afganistan'da 20 yıl süren askeri varlığının son günlerinde yaşananların "önümüzdeki günlerde ve aylarda inceleneceğini" söyledi.

Bilindiği üzere Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Llyod Austin, ABD’nin Afganistan’da yerle bir olan imajını onarmak için Ortadoğu turuna çıkmıştı. Kabil Havalimanı’ndaki tahliye rezaleti sonrası ABD uluslararası arenada ciddi şekilde eleştirilmiş ve itibarı yerle bir olmuştu.

"Cesur askerlerimizin Kabil havalimanından kısa süre içinde 125 bin kişiyi tahliye etmemiz için sergilediği olağanüstü çalışmalarla gurur duyuyorum" diyerek hezimetin üzerini örtmeye çalışan Austin, "Hiçbir operasyon kusursuz değildir, alınması gereken dersler var" ifadelerini kullandı.

Austin, ABD askerlerinin artık Afganistan'da bulunmamasına işaret ederek, "Bu bölgeden kaynaklanan tehditleri tanımlamanın ve bunlara karşı koymanın daha zor olacağına şüphe yok" dedi. Ancak Savunma Bakanı, ABD'nin hala "sağlam becerilere" sahip olduğunu ve ABD'ye yönelik tehditlerin ortaya çıkmamasını sağlamaya odaklandığını söyledi.

Austin, "Dünya üzerinde ihtiyacımız olduğu zaman erişip dokunamayacağımız bir nokta yok. Bunu yapabildiğimizi defalarca gösterdik" diyerek Washington’ın imajını onarmaya çalıştığı dikkat çekti.

Blinken'ın bir sonraki durağı Almanya olacak. Dışişleri Bakanı, Almanya'daki Ramstein ABD Hava Üssü'nde görev yapan ABD askerlerini ve Afgan mültecileri ziyaret edecek.

Blinken, Çarşamba günüyse Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile birlikte 20 ülkenin dışişleri bakanlarının katılacağı ve sanal ortamda düzenlenecek toplantıya başkanlık yapacak. Blinken, toplantıya katılacak 20 ülkenin "Afgan mültecileri yeni ülkelere yerleştirme ve Taliban'ı verdiği taahhütleri yerine getirmesi için sorumlu tutmada çıkarı olduğunu" söyleyerek üstü örtülü tehditte bulundu.

ABD Savunma Bakanı Austin'in ise Ortadoğu'daki ABD müttefiklerine yaptığı ziyaretler kapsamındaki durakları Bahreyn, Kuveyt ve Suudi Arabistan olacak.