Akar, ABD’den Hala Umutlu
17 Ağustos 2019

Akar, ABD’den Hala Umutlu

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Mili Savunma Bakanı Hulusi Akar ABD ve Türkiye arasında devam eden güvenli bölge görüşmelerine ilişkin ziyaret ettiği Şanlıurfa'da açıklamalarda bulundu. Akar, ABD’nin YPG ile işbirliğini sonlandırmasını beklediklerini belirtti. Bilindiği üzere ABD hem Türkiye hem de YPG ile müttefik olduğunu ifade etmiş, binlerce tır silah göndererek Suriye’de ortak operasyon yürüttüğü terör örgütüYPG ile yollarını ayırmayacağını da defalarca beyan etmişti. ABD bölgedeki hedeflerine ulaşmak için Türkiye ve YPG arasında denge kurup oyalama taktiğiyle ortak operasyonlara devam ediyor.

Mili Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Güvenli Bölge” hakkında açıklamalarda buluındu.Hava sahasının kontrol ve koordinasyonu ile birçok konuda genel olarak anlaşmaya varıldığını beyan eden Akar, "Birleşik Müşterek Harekat Merkezi tam kapasite ile önümüzdeki hafta çalışmaya başlayacak" bilgisini basınla paylaştı.

Akar şöyle devam etti:

"Belirlenen takvim şu ana kadar aksaksız uygulandı. Bundan sonra da aynı şekilde uygulanmasını bekliyoruz. Bunu yakından takip ediyoruz. Müttefiklerimizin teröristlerle, YPG ile iş birliği yapmasının bizim açımızdan hiçbir izahı yok. Bunun bir an önce sonlanmasını bekliyoruz."

Bakan Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları ile birlikte inceleme ve denetlemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa'ya giderek bölgedeki birliklerin komutanlarıyla bir araya geldi ve çalışmalara ilişkin brifing aldı.

Akar ve beraberindeki heyet daha sonra Kara Kuvvetleri İleri Müşterek Harekat Merkezi’ne geçti. Akar burada, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge tesisi için ABD ile yapılan çalışmaları hatırlattı ve bu kapsamda 5-7 Ağustos'ta Ankara'da gerçekleştirilen heyetler arası görüşmelere değinerek "Görüşlerimizi, önerilerimizi, taleplerimizi tekrar ortaya koyduk. Bu taleplerimizi açık ve net bir şekilde ABD’lilerden istedik." ifadelerini kullandı.

Akar, müzakerelerde belli bir noktaya gelindiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"İyi bir başlangıç yapıldı. Tabii ki bu her şeyin bittiği anlamına gelmiyor, çalışmalar sürecek. TSK’yi temsilen toplantıda bulunan arkadaşlarımız ve ABD’li muhataplarınca PKK’dan hiçbir farkı olmayan YPG’nin bölgeden çıkarılması ve bunların elinde mevcut olduğunu bildiğimiz ağır silahların toplanması konusunda mutabakat sağlandı. Ayrıca tünel, mevzi ve benzeri tahkimatın da bir bütün halinde ele alınıp bunların tamamının tahrip edilmesi konusunda ABD’li muhataplarımızla anlaştılar. Buna ilaveten Türk ve ABD Silahlı Kuvvetleri arasında istihbarat değişimi yapılacak. Sonuç olarak bu çalışmalarla evlerini terk eden Suriyeli kardeşlerimizin güven ve huzur içinde bir an önce evlerine dönmelerini sağlayacağız."

“Mücadelemiz Terörle"

Bakan Akar, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Amacımız öncelikle sınırlarımızın güvenliğini sağlamak. Bizim için bu çok önemli. Gerçekten bizim bu hakkımız, görevimiz, sorumluluğumuzdur. 'Hudut namustur' diyoruz. Güvenliği sağlamak için de PKK’ya geçit vermemek gerekiyor. PKK’dan hiçbir farkı olmayan YPG de bölgedeki mevcudiyetini sürdürdüğü müddetçe hudutlarımızın güvenliğini sağlamak için elimizden gelen gayreti dün olduğu gibi bugün de aksatmadan sürdüreceğiz. Bizim mücadelemiz sadece ve sadece teröristlerle. YPG hiçbir şekilde Kürtlerin temsilcisi olamaz. Kürtler bizim kardeşimizdir."

"B Ve C Planımız Var"

Akar, "Tabii ki biz burada müttefiklik ve stratejik ortaklık ruhuna uygun bir şekilde ilerlemek ve ABD'li müttefiklerimizle beraber buradaki planladığımız, bir takvime oturttuğumuz faaliyetleri gerçekleştirmek istiyoruz." diyen Akar Türkiye'nin B ve C planlarının olduğunu hatırlattı ve "Bizim iyi niyetle, müttefiklik, stratejik ortaklık ruhuyla yapmaya çalıştığımız bu faaliyet herhangi bir şekilde akamete uğrarsa buna karşı bizim de kendi başımıza hareket edeceğimizin herkes tarafından bilinmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD’li General de Şanlıurfa ve Ankara'yı Ziyaret Etti

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty de “Güvenli Bölge”ye yönelik Müşterek Harekat Merkezi çalışmaları kapsamında Şanlıurfa'da yaptığı incelemelerin ardından temaslarda bulunmak üzere Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nı ziyaret etti.