Ak Parti, Sözlü ve Fiili Olarak Kemalizm'e Sadakat Gösteriyor
20 Eylül 2024

Ak Parti, Sözlü ve Fiili Olarak Kemalizm'e Sadakat Gösteriyor

Köklü Değişim Medya

AK Parti, laik kemalist rejme sadık olduğunu gündemdeki Anayasa’nın ilk dört maddesi tartışması ile alakalı açıklamalarda sözlü olarak ifade ederken, fiili olarak da yeni Mustafa Kemal heykelleri dikerek beyan ediyor.

Gündemde darbeciler tarafından kaleme alınan Anayasa’nın ilk 4 maddesine yönelik tartışmalarda ilk sadakat mesajı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmişti. “Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.” İfadelerinin yer aldığı ilk 4 madde hakkında Erdoğan, , "Anayasa'nın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Cumhur İttifakı'nın böyle bir sıkıntısı, derdi de yoktur" açıklamasında bulunmuştu.

Erdoğan, “Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz. Siyaset kurumunun da yapıcı ve mutedil yaklaşması gerektiğine inanıyoruz" ifadeleriyle kendilerine sorun teşkil edenin devletin yönetim şekli olan laik demokratik cumhuriyet olmadığını siyaseti şekillendirme ile alakalı maddeleri değiştirmek istediğini ortaya koydu.

Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Erdoğan’a paralel bir açıklama yaparak şöyle demişti:

“Anayasanın ilk 4 maddesine, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine sadık kalınarak, zamanın ihtiyaçlarına dinamik, kalıcı cevap verebilen anayasa yapılmasının yanındayız. Anayasa'nın ilk 4 maddesine şaşı bakanlar bizim için yok hükmündedir."

Erdoğan’ın Başdanışmanı’ndan HÜDA PAR’a Anayasa Cevabı

Anayasa tartışması, Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun, 4. maddenin gelecek nesillerin iradesini ihlal ettiğini söylemesiyle başlamıştı. Yapıcıoğlu, 12 Eylül'de katıldığı bir televizyon programında, değiştirilemez maddelerin hukuk tekniği ve siyaseten doğru olmadığını belirterek, “Değiştirilemez maddelerin olması, gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır.” ifadesini kullanmıştı.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anayasa'nın 4. maddesinin kaldırılması gerektiğini savunan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'na yanıt verdi. Uçum "Değiştirilmezlik ilkesi kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir, bu maddeten mümkün de olmaz" ifadelerini kullandı.

Uçum, "Hiçbir yeni kuruculuk, geçmişi sıfırlayarak yapılamaz. Nesnel olarak da öznel olarak da bu imkansızdır. Bu nedenle değiştirilmezlik ilkesi, ülkesel birliğin ve devamlılığın temeli demektir" açıklamasında bulunarak laik kemalist darbe anayasasına sahip çıkmıştı.

AK Partili Belediye Heykel Yenileyerek Kemalizme Sadakat Beyan Ediyor

Öte yandan AK Partili Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, “Demokrasi Meydanı”ndaki Mustafa Kemal heykelini yeniden yapmak için kolları sıvadı. Yıllarca CHP’yi heykelcilik belediyesi ifadeleriyle eleştiren AK Parti’nin Sakarya Belediye Başkanı, sosyal medya paylaşımında şu ifadelerle “icraatını” duyurdu ve halkı oylamaya çağırdı:

“Uzun yıllardır yeri ve yenilenmesi ile ilgili taleplerin dile getirildiği Demokrasi Meydanı’nda bulunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk heykelini hemşehrilerimizin oylarıyla yeniliyoruz. Alanında uzman sanatçılar tarafından hazırlanan üç tasarımı hemşehrilerimizin oylarına sunuyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şanlı mirasını onurlandıracak bu eser, Sakarya’nın kalbinde yer alacak. Gelin hep birlikte karar verelim.”