Afganistan’daki Depremde Can Kaybı Yükseliyor
23 Haziran 2022

Afganistan’daki Depremde Can Kaybı Yükseliyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Afganistan'ın Pakistan sınırına yakın Host vilayetinde dün meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı bine yükseldi.

Merkez üssü Afganistan'ın doğusunda, Pakistan sınırında bulunan Host vilayetinin 46 kilometre güneybatısı olduğu açıklanana deprem, Pakistan'ın başkenti İslamabad ve Peşaver’de de hissedildi.

Depremin yere çok yakın bir derinlikte meydana gelmesi ve yapıların betonarme olmaması da can ve mal kaybını artıran nedenler arasında yer alıyor.

Yirmi yıl boyunca ABD işgali altında kalan ve iş birlikçi yönetimlerin yolsuzlukları ve kötü yönetimi nedeniyle sefalet içinde yaşayan Afganistan halkı, afet nedeniyle zor günler yaşıyor. Taliban yönetimi yaptığı açıklamada her türlü yardıma açık olduklarını duyurdu.

Afganistan Hükümet Sözcüsü Bilal Karimi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Paktika eyaletindeki dört farklı bölgede çok şiddetli bir deprem meydana geldi. Yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı, evler yıkıldı. Daha fazla kayıp yaşanmaması için tüm yardım kuruluşlarının bir an önce bölgeye destek göndermesini talep ediyoruz" dedi.

Afganistan Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, operasyon birimlerinin tüm ekipman ve tesisleriyle bölgeye geldiğini ve yaralıları sağlık merkezlerine naklettiklerini açıkladı. Bakanlık depremde yaşanan can kaybının bin kişiye, yaralı sayısının ise bin 500 kişiye yükseldiğini açıkladı.

Afganistan Paktika Bilgi ve Kültür Dairesi Başkanı Mohammad Amin Huzaifa yaptığı açıklamada, “Sayı artıyor. İnsanlar mezar üstüne mezar kazıyor” açıklamasında bulundu.