Afganistan Devlet Başkan Gani'den Taliban'a Çağrı
20 Eylül 2017

Afganistan Devlet Başkan Gani'den Taliban'a Çağrı

TimeTürk - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu toplantılarında söz aldı. Ülkede devam eden savaş kapsamında ABD'nin yeni asker göndereceği teklifini memnuniyetle karşılayan ve Taliban'ın tepkisini çeken Gani buradaki konuşmasında çağrı yaptı.

"Savaşarak bir yere varamıyoruz"

"Taliban'ın barış sürecine katılmasını istiyoruz" diyen Gani, Afganistan'a barışın gelmesi için her gün onlarca kurban verdiklerini söyledi. Afganistan'daki terör örgütlerinin savaşarak bir yere varamayacağını ifade eden Gani, ülkeye barışın gelmesi için her türlü görüşmeye hazır olduklarını kaydetti.

Pakistan'a çağrı

Bölgedeki terör sorununu temelden çözmek için Pakistan'a iş birliği çağrısında da bulunan Gani, hâlihazırda Afganistan'ın komşularıyla müzakerelere başlaması için büyük bir fırsat olduğunun altını çizdi. Gani, ''Afganistan'da devam eden çatışmalar, iç savaş gibi gözükse de aslında bu savaşlar Afganistan için değil, Afganistan topraklarını kullanmak için'' diye konuştu. Afganistan halkı ve devletinin barış istediğini vurgulayan Gani, barış yollarının ülkede faaliyet gösteren tüm terör grupları için açık olduğunu söyledi.

ABD’nin Afganistan kararı

ABD, Ağustos ayının sonunda "Donald Turmp'ın yeni Afganistan stratejisi" başlığı altında yeni kararlar açıklamıştı. Bu kapsamda ülkeden çekilmeyen ABD, yeni asker takviyesi için harekete geçecekti.

3 bin asker daha

Öte yandan Ağustos ayında alınan karar kapsamında Afganistan'a ilk etapta 3 bin asker daha gönderilecek. ABD'nin Afganistan'a göndereceği 3 bin civarındaki askerden sonra bu ülkedeki toplam asker sayısı 14 bin dolayında olacak. ABD Savunma Bakanı Mattis, konu ile ilgili olarak "Tam olarak 3 bin civarında ve açık olmak gerekirse henüz son imza atılmadı ve küçük bazı detayların çözümüne bakıyoruz" dedi.

Hizb-ut Tahrir, Taliban’ı ABD’nin çirkin planına karşı uyarmıştı

Hizb-ut Tahrir, geçenlerde yayımlamış olduğu “ABD’nin Afganistan Stratejisi” başlıklı soru cevapla, Taliban’ın nasıl bir kumpasın içine çekilmek istendiğini ortaya koymuş ve kendisine nasihatte bulunmuştu. İşte o satırlar:

“Ezcümle Başkan Trump’ın Afganistan stratejisinin gözden geçirilmesi, ABD politikasının dünya çapında büyük risklerle yüz yüze geldiği bir ortamda gerçekleşiyor. Yukarıdaki gerçekler ışığında büyük olasılıkla ABD’nin Afganistan politikasının yeniden gözden geçirilmesi aşağıdaki hususları içerecektir:

1- Bu gözden geçirme Afganistan arenasını serinletme, ABD varlığını askeri üslerle sınırlama, bu üsleri tehlike anında kullanma ve misyonlarını sanki “IŞİD” karşıtıymış gibi gösterme yönünde seyredecektir...

2- Savaş ve savaşı tırmandırmak maksadıyla Amerika’nın ek birlik göndermesi olası dışıdır. Belki savaş maksadıyla değil de sadece bir pazarlık kozu olarak kısa bir süreliğine ek asker gönderebilir. Bununla Amerika, “Taliban’ın “taviz” vermesi, Afgan hükümeti ile ortak yönetim kurmak için pazarlığa tutuşması ve tabii ki Amerikan çıkarlarına halel getirmemesi karşılığında biz de bu ilave birlikleri geri çekerek “ödün” verebiliriz mesajını vermek isteyebilir.

3- Amerika, Taliban’ın ayartılmasını kolaylaştırmak için Pakistan’ın rolünü yeniden aktif hale getirecektir. Bu rol gereği Pakistan Silahlı Kuvvetleri Komutanı, Kabil’deki kukla hükümet ile masaya oturması, pazarlığa tutuşması, Afganistan’daki Amerikan politik sistemine katılımını sağlamak için Taliban’a karşı fazla yumuşak ve sempatik davranabilir.

Yedincisi: Son olarak biz, Pakistan’daki ajanlara yaslanmaktan veya Pakistan Silahlı Kuvvetleri Komutanı’nın Afganistan’a göstereceği yumuşaklığa itimat etmekten sakındırıyoruz. Geçmişten ders almak gerek. Amerika, Pakistan rejimindeki ajanlarının işbirliği olmasaydı, Afganistan’a ayak basamazdı. Pakistan yönetiminin bu yeni Taliban politikası, maliyetli veya maliyeti biraz az askeri müdahale olmadan Afganistan’daki mevcut ajan yönetim üzerindeki riskleri bertaraf etmek amacıyla bizzat ABD tarafından oyunun kurallarını berkitmek için kurgulanmış bir oyundur... Onun için bu yeni Pakistan yöneticileri, Amerikan planının başka bir yüzüdür, deşifre edici yüzüdür. Kimi zaman Amerika, Pakistan’daki yandaşlarından, adı kötüye çıkmış Rahil’in Obama planı uyarınca Veziristan’da yaptıkları gibi, Afgan cihadına baskı yapmak ve şevkini kırmak isteminde bulunmaktadır. Şimdi de iktidardaki yeni kuklalar, Trump planı uyarınca Taliban’ı ayartmak ve kuşatmak için çalışıyorlar. Çünkü Amerikan politikaları, Taliban’daki cihat kararlılığının kökünü kazımanın bir yolu olarak Taliban’ı ölümcül “müzakere” masasına askeri kuvvetle oturtmakta başarısız olmuştur. Dolayısıyla Pakistan yöneticileri, aldatmaca ve kandırmaca yakınlaşma yoluyla Taliban’ı müzakere masasına oturmaya çalışıyorlar. Biz, Amerika ve ajanlarının tuzağına düşmekten veya onlara yaslanmaktan şiddetle sakındırıyoruz.

**وَلَا تَرْكَنُوا إِلَى الَّذِينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ وَمَا لَكُم مِّن دُونِ اللَّهِ مِنْ أَوْلِيَاءَ ثُمَّ لَا تُنصَرُونَ *“Zulmedenlere sakın meyletmeyin. Yoksa size de ateş dokunur. Sizin Allah’tan başka dostlarınız yoktur. Sonra size zafer de verilmez.”[***Hud 113]”

Soru-Cevabın tamamı için bkz:

ABD’nin Afganistan Stratejisi