Adalet Bakanı Gül’den Öcalan Yanıtı
25 Mayıs 2019

Adalet Bakanı Gül’den Öcalan Yanıtı

Deutsche Welle

Köklü Değişim Medya

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesinin çözüm süreci ya da İstanbul seçimleriyle ilgili olmadığını açıkladı. Gül, ayrıca nafaka sorunu ve yeni terör tanımı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında da açılamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Mayıs ayında iki kez avukatlarıyla görüşmesine izin verilen PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili bir soruya, görüşmelerin çözüm süreci ya da İstanbul seçimleriyle ilgisi bulunmadığı yanıtını verdi.

Terör örgütü lideri Öcalan ile avukatlarının sekiz yıllık aradan sonra 2 Mayıs tarihinde yaptıkları ilk görüşme 6 Mayıs'ta kamuoyuna duyurulmuş, Bakan Gül 16 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Öcalan'ın görüş yasağının kaldırıldığını bildirmiş ve avukatlar 22 Mayıs'ta yeniden Öcalan'la bir görüşme gerçekleştirmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bu izine “Avukatlarıyla görüşsün” diyerek destek vermişti.

Bakan Gül gazetecilere yaptığı açıklamada Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesinin çözüm süresiyle ilgisi olmadığını belirterek "Çözüm süreci diye bir değerlendirme yapılması doğru değil. İstanbul seçimiyle de alakası yok. Mahkeme kararıyla görüşmeye ilişkin hukuki engel kalkmış oldu. Bu çerçevede yapılan bir görüşme, ziyarettir" ifadelerini kullandı.

Gül, görüşmelerin periyodik hale getirilip getirilmeyeceği sorusuna, "Bunu, cezaevinin durumu ve hukukun gerektirdiği ölçüler takdir edecektir" diye cevap verdi.

"Süresiz Nafaka Adil Değil"

Bakan Gül, süresiz nafaka konusunun hatırlatılması üzerine bu konuda çalışmaların son aşamaya geldiğini, tüm paydaşların dinlendiğini, reflekslerini ortaya koyma anlamında çalışmaları bitirme aşamasında olduklarını ifade etti.

Süresiz nafakanın adil olmadığına dikkat çeken Gül, "Bir nafakanın süreli ya da objektif kriterlerle hakkaniyet ve adalet ölçüsü içerisinde düzenlenmesi gerekir. Bu konuda çalışmalar da var. Alt üst sınır konusunda teknik çalışmalar bakanlıkça tamamlanmak üzere. En makul düzenleme ortaya çıkacaktır. Temel hassasiyetimiz bir düzenleme getirirken taraflardan birine yeni mağduriyet alanları oluşturmamak. Amacımız, aile hukukundan kaynaklı uyuşmazlıkların çözümünde tarafların örselenmemesi. Tarafları ve çocukları örselemeden bu süreç bir an evvel en makul sürede nasıl tamamlanır da taraflar yara almaz... Boşanıyor, kopmak istiyor ve ölene kadar ona bir ödeme yapıyorsunuz. Bir şekilde bir irtibatınız oluyor. Bu daha farklı sorunlara da sebep oluyor." açıklamasında bulundu.

“Yeni Terör Tanımı”

Avrupa Birliği (AB) kriterlerinde geçen terör tanımına ilişkin hem Türkiye'nin tezlerini koruyacak hem de AB kriterlerini sağlayacak bir formül bulundu mu?" sorusu üzerine de Gül, "Avrupa Birliği ile diyaloğumuzun ve sürecin başarıyla sonuçlanması temel yaklaşımımızdır. Bu konuda çok olumlu adımlar atmamıza rağmen AB nezdinde bu anlamda gelişmeleri çok gördük diyemeyiz. Bu konuda yine çabalarımızı sürdüreceğiz. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında ise elbette terörle mücadeleyi zafiyete uğratmadan bu konuda yapılabilecek düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda İçişleri Bakanlığımızla birlikte Adalet Bakanlığı olarak temel yaklaşımımız terörle mücadele ama terörle mücadele yaparken de ifade özgürlüğü ve farklı konularla alakalı uygulamadan veya mevzuattan kaynaklı neler yapılabilir? Bu hususla alakalı olumlu adımları, değişiklikleri tartıştık, çalıştık." ifadelerini kullandı.

Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında "Avrupa Günü"nün yıl dönümünde bir toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "O tarihte olması anlamlıydı. Biz şunu söylüyoruz. Türkiye evrensel hukuku kendi ülkesinde uygulayan, açık, içine kapalı olmayan bir ülkedir. Avrupa'yla ve uluslararası toplumla yaptığı sözleşmelerin altında sadakatle bu sözleşmelere bakan yaklaşımımızı teyit ettik. Bu konuda ortak hukukun gerektirdiği tüm çalışmalara öz güvenle katkı sağlamaya devam edeceğiz. Terörle mücadeleyi zafiyete uğratmayacağız. Ortak bir yerde birtakım alternatif metinlerimiz var. Onları önümüzdeki zamanlarda gündemimize alacağız. Bu adımlarla beraber vize muafiyetiyle alakalı önemli tüm gelişmeleri hemen hemen tamamlamış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.