ABD’ye Ait Bir F-35 Daha Düştü
26 Ocak 2022

ABD’ye Ait Bir F-35 Daha Düştü

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ait ait yeni nesil bir F-35C uçağının Güney Çin Denizi'nde düştüğü duyuruldu. Hakkında teknik sorunlarına ait birçok olumsuz haber yayınlanan F-35’lerin düşüşü iddiaları doğrular nitelikte. Son kazayla birlikte yaklaşık 3 yıl içinde toplam 5 F-35 savaş uçağı düştü.

Pasifik bölgesinden sorumlu ABD 7’nci filosundan yapılan yazılı açıklamada, Carl Vinson uçak gemisinde konuşlu F-35C savaş uçağının Güney Çin Denizi'nde devam eden bir tatbikat kapsamında iniş yaparken düştüğü açıklandı.

Hatırlanacağı üzere Türkiye, parasını ödemesine rağmen ABD yaptırımları çerçevesinde yeni nesil F-35’ler teslim edilmemiş, Ankara ise Washington tarafından gasp edilen parasını kurtarabilmek için yerine F-16 almayı teklif etmişti. Bu teklif de kabul edilmemişti.

Açıklamada, uçağın gemiye iniş sırasında güverteye çarpıp denize düştüğü kaydedildi.

Pilotun başarılı şekilde "koltuk fırlatma" yöntemiyle uçaktan atladığı aktarılan açıklamada, gemide görevli 7 askerin yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Soruşturma Açıldı

Carl Vinson uçak gemisi görev grubu ile Abraham Lincoln uçak gemisi görev grubu, Güney Çin Denizi'nde ikili uçak gemisi harekat tatbikatı icra ediyordu.

F-35 uçaklarında birçok sorun tespit edilirken, şu ana kadar özellikle F-35B ve F-35C uçaklarının teknik arızalar nedeniyle düşmesi dikkat çekiyor.

Şu Ana Kadar 5 F-35 Düştü

İlk F-35 kazası 28 Eylül 2018’de ABD’de bir eğitim uçuşu sırasında yaşandı. İkinci kaza ise 9 Nisan 2019’da Japonya Hava Kuvvetler’inde yaşandı. Düşen F-35 A’nın enkazı ve pilotun cesedi aylar sonra Pasifik Okyanusu’ndan çıkarıldı. Üçüncü kaza yine ABD’de 19 Mayıs 2020’de eğitim uçuşu sırasında yere çakıldı. Geçtiğimiz Kasım ayında da İngiltere Hava Kuvvetler’ine ait F-35 Akdeniz’de düşmüştü. Güney Çin Deniz’inde yaşanan son kazayla birlikte yaklaşık 3 yıl içinde toplam 5 yeni nesil F-35 uçağı düşmüş oldu.