ABD’nin Afganistan’da 10 Sivili Katlettiği Saldırının Görüntüleri Yayınlandı
20 Ocak 2022

ABD’nin Afganistan’da 10 Sivili Katlettiği Saldırının Görüntüleri Yayınlandı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD’nin Afganistan'dan çekildiği günlerde Kabil'de düzenlediği hava operasyonunda, terör örgütü DEAŞ mensubu olduğu iddia edilerek hedef alınan Zemari Ahmadi ve ailesinden kadın ve çocuklar dahil 10 kişinin vahşice katledildiği saldırıya dair görüntüler paylaşıldı.

New York Times (NYT), ABD Merkez Komutanlığına karşı Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası davası yoluyla 29 Ağustos 2021'de, 7'si çocuk 10 Afgan sivilin drone saldırısıyla katledildiği görüntüleri yayınladı.

Gazetenin internet sayfasındaki gizlilik yasağı yeni kaldırılan 11 dakikalık görüntüde, ABD'ye ait yardım kuruluşunda çalışan Ahmadi'nin Toyota marka aracının evin avlusundan içeri girdiği anlar net olarak görülüyor.

Videonun devamında, ABD'ye ait bir Hellfire füzesinin düşmesiyle etrafı saran ateş topu ve hemen öncesinde avluda çocukların duvarın dışındaki sokakta yürüdükleri ve sivillerin bilerek hedef alındığı dikkati çekiyor.

NYT, Eylül 2021'de ABD'li askeri yetkililerin, patlayıcı taşıdığı iddiasıyla öldürdüğü Afgan vatandaşı Ahmadi'nin, su akmayan evindeki ailesine götürmek üzere beyaz aracının bagajında taşıdığı bidonlara su doldururken kaydedilen görüntülerini yayınlamıştı.

Videonun devamında Ahmadi'nin, California merkezli bir yardım ve lobi grubu olan Nutrition and Education Internatinal (NEI) isimli kuruluşta elektrik mühendisi olarak çalıştığı, bazı Afgan mültecilere dağıtılmak üzere gıda paketleri hazırladığı tespit edilimişti.

Ayrıca, ABD'nin iddia ettiğinin aksine, uzmanlar tarafından incelenen video ve fotoğraflarda, vurulan araçta ikinci patlamanın izine rastlanmaması, patlayıcı madde taşınmadığına delil olarak gösterilmişti.

ABD, Afganistan topraklarını terk ederken, 29 Ağustos'ta Kabil'de "DEAŞ’ın Afganistan kolu DEAŞ/H unsurlarına ait olduğu ve Kabil'deki havalimanına saldırı düzenleyeceği" iddiasıyla, saatlerce havadan takip edilen bir aracın vurulduğunu duyurmuştu.

ABD, Afganistan’daki 20 yıllık işgalinde hastaneleri, okulları, camileri terörle mücadele bahanesiyle hedef alıp, yüzbinlerce Müslümanı katletmişti. 20 yıllık işgalde Afganistan’ı fakirleştiren ve vahşi katliamlara imza atan ABD, Afrika ve Ortadoğu’da katliamlarına ve zenginlikleri sömürmeye devam ederken, arsızca dünyaya insan haklarından bahsediyor.