ABD’de Irkçı Terör: 10 Siyahi Vahşice Katledildi
16 Mayıs 2022

ABD’de Irkçı Terör: 10 Siyahi Vahşice Katledildi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD’nin New York eyaletinin Buffalo kentinde Payton Gendron isimli ırkçı terörist, bir süpermarkete düzenlediği silahlı saldırıda tamamı siyahi 10 kişiyi vahşice katletti.

Askeri kıyafetler ve zırh giyen 18 yaşındaki saldırgan, katliam görüntülerini sosyal medyadan canlı yayınladı. ABD Emniyeti’nin saldırıyı “nefret suçu” olarak nitelemesi dikakt çekti.

Saldırının ardından yapılan araştırmalarda bir skandal da ortaya çıktı. Gendron’un, geçen yıl kendi okuluna silahlı saldırı düzenlemeyi istediğini yazması üzerine, sadece akıl sağlığı kontrolünden geçirildiği bilgisine ulaşıldı.

Yetkililer siyahilerin yoğun şekilde yaşadığı Buffalo’ya dışarıdan gelen Gendron’un süpermarkete tüfekle girdiğini ve hedef gözetmeksizin etrafa ateş açtığını belirtti. Olayla ilgili ırkçılık ve nefret suçları soruşturması başlatılırken, 18 yaşındaki fail gözaltına alındı. Saldırganın birinci derece cinayetten yargılanacağı bildirildi.

180 Sayfalık Manifesto Yayınlamış

ABD medyasında yer alan haberlere göre, yetkililer failin olay öncesi yayınladığı detaylı manifesto ile ilgili de inceleme başlattı. 180 sayfa olduğu belirtilen ve saldırganın yazdığına inanılan manifestoda, ‘siyasi elitlerin beyaz nüfusu azaltmak için göç ve diğer politikaları kullandığı’ belirtiliyor, saldırganın ‘mümkün olduğu kadar çok siyahiyi öldürme planı’ yer alıyor. Bildiride saldırgan kendisini “faşist, beyazların üstünlüğünü savunan biri ve ırkçı” olarak tanımlıyor. Ayrıca yerel gazete The Buffalo News’de yer alan habere göre, failin saldırıda kullandığı yarı otomatik silahın üzerinde de ABD’de beyaz ırkçıların sembolü olan 14 sayısı yer alıyor.